Målmedveten mot brottmål

Hon bestämde sig i fjärde klass. Hon skulle bli jurist. Nu är hon klar sedan januari med nästa mål i sikte. Om tre år ska Ronja Basil vara Sveriges yngsta försvarsadvokat.

  • Publicerad 15:00, 24 maj 2020

När jag började här blev det min dröm.

Ronja Basil erkänner. Hon jobbar väldigt mycket. Hur mycket…? Det vill hon inte erkänna.

– Eller, jag vill inte veta. Men på fredagarna säger mina chefer: "Nu går du hem!".

Ja, det har till och med hänt att ljuset har släckts för att hon ska avbryta sitt arbete.

– Men jag tycker att det är så himla roligt. Annars hade det inte gått. Jag har till och med beställt böcker i brottmål för att läsa på på min fritid.

Högpresterande

Ronja Basil är 24 år och har sedan hon gick i fyran varit förvissad om att det är med juridik hon vill jobba. Högpresterande i skolan har hon haft siktet inställt och blev i januari i år klar med utbildningen för att nu ta sats mot nästa mål.

– Jag vill bli Sveriges yngsta försvarsadvokat och sedan få möjlighet att föreläsa i utsatta områden där jag ju själv kommer ifrån.

Jo, Ronja Basil är målmedveten och tävlingsinriktad.

Hon gillar att utmana sig själv, men vill med sitt uppdrag inom juridiken också betala tillbaka för vad hon fått. Men även för att hon därmed har möjligheten att hjälpa andra som inte har haft samma förutsättningar som hon själv.

– Jag har alltid haft en trygg familjebas att gå tillbaka till. Familjen betyder allt och jag hade aldrig varit något utan den, säger hon med både emfas och värme i rösten.

– Alla inte har samma förutsättningar som jag har haft och genom att jobba med brottmål får jag en möjlighet att hjälpa till och ge tillbaka.

Yngst anställda

Ronja Basil säger också att hon har haft förmånen att ha stöd från vänner att göra det hon vill göra och det som är roligt. Så hellre en drink med dem än ute på krogen.

Parallellt med utbildningen har hon arbetat, bland annat två år i kammarrätten som den yngst anställda. Under år fyra på utbildningen mötte hon gästföreläsaren Petter Aasheim, en person som gjorde stort intryck. Någonstans där skiftade hon också målbild från åklagare till försvarsadvokat.

– Direkt då jag träffade honom ville jag jobba för honom, säger Ronja Basil.

Och lika snabbt som hon frågade, lika snabbt fick hon svar. För hennes mentor Petter Aasheim är inte bara advokat av rang utan också delägare i anrika advokatfirman Ahlstedt.

Etablerad byrå

– Han och Peter Gillberg på firman är mina principaler, de ansvarar för att mitt arbete kvalitetssäkras och är mina största yrkesförebilder. På arbetet är alla väldigt hjälpsamma och jag får jobba självständigt. Samtidigt som jag får utmana mig själv investerar jag mycket i mitt arbete. Sedan dag ett här på advokatfirman Ahlstedt så lever jag min dröm, säger hon, tacksam över sitt val av både jobb och firma.

– Det är en gammal, etablerad byrå och jag ville hamna på ett ställe där man är lika målmedvetna och duktiga som jag vill bli.

Utvecklas i sin takt

Ronja Basil strålar och finns det någonstans en irriterande stressfaktor så går den inte att skönja.

– Jag var det på juristprogrammet. Men här får jag utvecklas i min takt. Jag känner att jag har hamnat på den optimala arbetsplatsen. Jag är trygg i mig själv och sätter upp mina egna mål.

Som då hon om tre år avlägger advokatexamen och blir Sveriges yngsta försvarsadvokat.

Ronja Basil

Är: 24 år, biträdande jurist på advokatfirman Ahlstedts. Klar med juridikprogrammet sedan januari.

Bor: Och uppvuxen i Frölunda med föräldrar och systrarna Anita och Julia.

Bakgrund: Har gått på Järnbrottsskolan, Björkåsskolan, Ebba Petterssons privatskola och Mikael Elias teoretiska gymnasium, ekonomi juridik, innan juridiklinjen på Handelshögskolan i Göteborg.

Siktar: Mot att bli Sveriges yngsta försvarsadvokat inom tre år.

Fritid: Går på gym och springer. Har spelat handboll i Heid och åkt konståkning. Tycker om att titta på dokumentärer och nyhetsprogram.

Visa merVisa mindre

Ronja Basils Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Frölunda torg – Nordstan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Slottsskogen – Delsjön

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Avenyn – Linnégatan

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Vi är GBG