Gått bort. Rolf Allan Håkanson avled i samband med en fallolycka innan helgen. Foto: Leif Ingvarson och Jan Ellsinger

Mannen bakom Galenskaparna död

Ingen film eller uppsättningen med Galenskaparna och After Shave utan scenografen och konstnären Rolf Allan Håkanson. En verksamhet som fått ett sorgligt slut. 17 januari hittades han död i hemmet efter en fallolycka. – Det känns väldigt konstigt, säger After Shaves Jan Rippe.

  • Publicerad 13:56, 27 jan 2020

69-årige Rolf Allan Håkanson var Galenskaparna och After Shaves kreativa och underfundiga scenograf. Redan 1982 inleddes samarbetet med komikergruppen, där han också stod för affischerna till föreställningarna.

Han föddes i Stockholm och växte upp i Enskede. Men det var under sin studietid på Chalmers, 1972–1980, då han utbildade sig till arkitekt, som kreativiteten kom att blomma.

QUIZ: Vad kan du om Galenskaparna?

Det var också på Chalmers som han kom i kontakt med Galenskaparna och After Shave.

– Ja, jag lärde känna honom redan innan vi bildade After Shave. Han var en stark profil på Chalmers på den tiden, säger Jan Rippe.

Självklar del

Samarbetet kom att intensifieras och snart var han en självklar del i gruppens produktioner – från "Skruven är lös" till dags dato.

– Han visade en skiss på Okvin, den skruvade mannen, och därifrån fortsatte det, säger Pernilla Wagnborg, teaterdirektör på Lorensbergsteatern och mångårig medarbetare till Rolf Allan Håkanson.

– Han hade ju efter kontor här på teatern. Det hade inte de andra. Jag vet att jag efter beskedet om hans död gick och undrade om han fortfarande var kvar. För han jobbade på nätterna och var ofta kvar då jag gick hem.

Hittades död

Men innan förra helgen hittade Rolf Allan Håkanson död efter en fallolycka i hemmet.

– Han hittades av en kamrat 17 januari. Det var meningen att han skulle ha kommit på ett möte. Men då han inte dök upp åkte kamraten hem och hittade honom död efter en fallolycka, säger Pernilla Wagnborg.

– Jag har fortfarande svårt att förstå. Efter att ha jobbat i 35 år finns det ju så många minnen. Han var otrolig... jag, vet att han såg sig som en bättre konstnär och formgivare än scenograf. Men för mig var han en gudabenådad scenograf, som inte bara jobbade för oss utan också för Gunnebo och Stadsteatern.

– Han var ju en stor del i våra framgångar och succéer. Det känns väldigt konstigt att han är borta, säger Jan Rippe.

Rolf Allan Håkanson efterlevs av sin bror och många, många vänner.

Den 22 februari kommer en minnesstund att hållas på Lorensbergsteatern.

Rolf Allan Håkanson

Var: Konstnär, formgivare och scenograf. Utbildad arkitekt på Chalmers (1972–1980). Jobbade sedan 1982 med Galenskaparna och After Shave. Belönades med Guldmasken 1995 för scenografi "Lyckad nedfrysning av herr Moro". Han blev ombedd att göra en skulptur av Emil och Emilia, Chalmers signaturfigurer, till Chalmers 150-årsjubileum. Bronskulpturen står på Chalmersområdet.

Uppvuxen: I Enskede, Stockholm. Född 22 augusti 1950.

Avled: 17 januari efter en fallloycka i hemmet i Kullavik.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG