Kompositör. I sin lilla studio skapar Erik Dahl sin musik. Foto: Kai Martin

Med pianot hittar han sina tankar

När han hörde en sångerska vid en musikfestival vid Saltoluokta fjällstation 2018 väcktes nyfikenhet. Fyra år senare är han klar med sin soloplatta ”Music for small rooms”.

  • Publicerad 16:04, 12 jun 2022

… efter ett tag blev det starkt fokus på skrivandet.

Erik Dahl har inte vilat på hanen sedan hans senaste projekt – ”Gethenian suite”, inspirerad av Ursula Le Guins feministiska science fictionklassiker ”Left hand of darkness” – kom för två år sedan.

– I början, då pandemin kom, slöt jag mig i mig själv. Plötsligt var det ju ingen idé att ringa runt till arrangörer för konserter. Men efter ett tag blev det starkt fokus på skrivandet.

Tid att skriva

Så kunde han slutligen få tid till det som nu har blivit soloalbumet ”Music for small rooms”.

– Jag var på en musikfestival på Saltoloukta fjällstation 2018 där en sångerska sjöng en låt, som hon förklarad funnits med henne i 15 år. Det var något med det som slog an hos mig. Jag blev sugen på att göra något solo, något eget. Kunna göra en låt som jag om 15 år kan relatera till som hon gjorde.

Han började skriva förutsättningslöst och kunde så när pandemin svepte in boka en studio på Konstepidemin i maj 2020.

– Jag var där i tre dagar för att komplettera senare under hösten. Sedan dess har det tagit lite tid och jag har bland annat kopplat in Filip Leyman som producent, lagt på lite beats och electronics.

Erik Dahls ”Music for small rooms” må vara pianobaserad, men har vill också utmana den stillsamma ljudbilden som fått sällskap av tramporgel, röst, viola, basklarinett, organiska beats, fältinspelning, syntar och liveelektronik.

– Filip Leyman har betytt mycket för albumet. Han plockade upp det jag hade gjort, hade åsikter och vågade säga vad som bra och vad som gick att göra bättre.

Till låten ”Sparv” har han gjort en video. En mer grannlaga uppgift än vad det först låter som.

– Den är inspelad live nära Konstepidemin. Vi fick bära ut pianot. Det ser ut som vi är mitt i skogen, men det är ju egentligen i stan.

I ”Sparv” hörs lite märkliga ljud, upptagningar som Erik Dahl har gjort under en spårvagnsresa.

– Jag blev fascinerad över ljuden, spårvagnsgnissel. skramlet och den där tonen från vagnen, som jag började spela in.

Ljud fascinerar

Jo, ljud fascinerar Erik Dahl. Kanske inte så konstigt att han fått i uppdrag av Svenska mässan att visa hur Göteborg låter.

Nu är han på väg till Berlin för inspiration, ett slags stipendium har gett honom en vistelse i den intensiva tyska huvudstaden.

– Jag har fått ett residens för en vecka för att skriva och träffa folk. Jag kommer jobba helt förutsättningslöst, men jag är helt trygg med att det blir något. Jag har vänner som bor där och har studior. Det blir inspirerande att se hur de arbetar.

Erik Dahl

Är: 42. Musiker, med piano som huvudinstrument, kompositör och arrangör. Spelade i Fibes, Oh Fibes! under bandets första era. För två år sedan kom hans ”Gethenian suite”, inspirerad av Ursula Le Guins feministiska science fictionklassiker ”Left hand of darkness”. Hade i april premiär för ”Allt kött är hö”, en nyskriven konsertperformance av och med Trail The Blaze (Erik Dahl och Charlotta Grimfjord Cederblad) på Gathenhielmska huset.

Bor: I Högsbo med sambo.

Aktuell: Med soloalbumet ”Music for small rooms”.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44