Egen. Som Aasma gör Mira Aasma musik bara för sig själv. Foto: Kai Martin

Med sitt alterego kan Aasma sväva ut

Under alteregot Aasma vill Mira Aasma skapa en artist med möjlighet att överdriva och samtidigt vara spirituell. Tidigare i höst kom albumet "Daydreams".

  • Publicerad 20:30, 2 jan 2022

Göteborgsduon Italo Bitches vill anropa jorden från rymden – för en bättre värld. Mira Aasma, ena halvan av duon, har nyligen även släppt soloprojektet Aasma med inspiration från kärleken till naturen. Som solo vill hon vara mer jordnära, utan att förlora glamouren. Så kommer hon till intervjun i full regalia, som ett allt annat än skyggt skogsrå.

– Jag är inspirerad av dragkulturen och att gå in i en karaktär, få tillfälle att överdriva och vara spirituell. Det är roligt att jobba så och jag ser det här mer som ett konstprojekt än en dagbok, säger Mira Aasma

Vägen mot "Daydreams" har fått ta sin tid. På albumet finns mängder med instrument (flöjter, saxofoner, harpa såväl som ljudet av en pajform och ett piano fullt av toalettpapper) och spännande element, som ljudupptagningar när hon legat på rygg mellan två rader morötter och lyssnat på koltrastar eller från en buss i London. 

– Det är två år sedan jag började och det har varit en process som har gått i perioder. Jag har suttit i uppe sent på kvällarna, klippt och gjort collage. Det har fått ta sin tid.

– Men det har också varit viktigt med andras input. Så jag har tagit in andra musiker ock skapare. Det har varit ett kollektivprojekt.

I videon till "All eyes on you" ses Mira Aasma i en tjärn, en poetisk film med en bistrare sanning.

– Vi spelade in den i november 2020. Det var så kallt. Men jag började faktiskt vinterbada efter det, säger hon.

– Videon klippte jag själv. Jag älskade att göra det och få utlopp för det konstnärliga.

Aasma

Är: Mira Aasma, 25. Låtskrivare, artist och producent. Har en solokarriär med album (2017), ep- och singelsläpp. Är medlem i duon Italo Bitches.

Bor: I Stockholm, uppvuxen i Hovås och Linnéstaden.

Aktuell: Med albumet "Daydreams" som föregåtts av singlarna "Mirage", Hurricane" och "Canoe".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21