Med utsikt mot skrivandet

Från "sin" balkong har hon utsikt väster och norr ut. Men då Anna Fock skriver sina romaner hamnar hon i öst. I St Petersburg eller Estland, som hennes senaste roman "Kustobservationer".

  • Publicerad 08:00, 4 jul 2021

Det är som om jag har uppfunnit mina rötter.

Anna Fock bjuder in till sin retrolägenhet i ett av husen på norra Guldheden med milsvida utsikt. Det är här hon skapar, här som hennes böcker tar form och som nya perspektiv ges. Då vi beger oss upp till piskbalkongen högst upp i huset, den som hon räknar som "sin" ("Det är nästan bara jag som inte har någon balkong i huset, så jag säger att den är min…") för att ta bilder blir det något av en paradox. Här ligger Göteborg för hennes fötter, i väster öppnar sig havet och i norr välkomnar Hisingen och senare Bohuslän. Men, undantaget den andra romanen "Cirkus Smuts" (2016), så utspelar sig handlingarna i hennes romaner huvudsakligen i öststaterna.

Faibless för öst

Det är i St Petersburg som handlingen i debutromanen, flerfaldigt prisade, "Absolut noll" är stationerad. Men varför, i en stad som hon knappt har varit i…?

– Jag läste ryska och skulle bli översättare. Jag var intresserad av det ryska, imponerad av St Petersburglitteraturen. Det märks, om än i smyg, i boken. Men jag vet inte om någon annan hittar det, säger hon om inspirationen och referenserna.

Med senaste romanen, "Kustobservationer", är det annorlunda. Boken utspelar sig i Tallinn, Estland, dit hon kommit att få starka kopplingar.

– Jag har börjat sjunga i Göteborg estniska kör, är halvt om halvt aktiv i estniska föreningsaktiviteter. Så har jag hängt på pubkvällar på Estniska huset och blev kär i bartendern där. Det var med honom som jag gick med i kören, säger Anna Fock.

Inget estnisk påbrå

Nej, hon har inget estniskt påbrå, men har på något vis landat i själen i det nyfunna umgänget.

– Ja, det är som om jag har uppfunnit mina rötter. Det är konstigt, men känns helt naturligt.

Talar du estniska?

– Jag kan en del och pratar i Estland och på fyllan, så när jag talar flytande ska man skyffla upp mig i en skottkärra och köra hem mig, skrattar hon.

Anna Fock är uppvuxen i Göteborgs innerstad. Bodde fram till hon var sju år vid Kvarnberget innan flytten tog henne till Stockholm med omnejd och hennes pappa.

– Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka. Det blev en studentlägenhet i Kungsladugård, dit jag stått på kö länge.

Längtan till hemstaden

För längtan tillbaka till hemstaden var stor och, som hon säger, när hon ger sig fan på något ser hon till att det blir gjort.

Lusten till skrivandet kom tidigt, precis som kärleken till böcker.

– Det finns någon inspelning från det jag är drygt ett år. Jag pekar på varje A i GP och fortsatte sedan med det med andra bokstäver. Böcker var jag fascinerad av som fysiska föremål. Jag gjorde egna böcker, som jag ritade krumelurer och allt annat för. Det dröjde några år innan jag begrep hur böcker kom till, att det fanns författare som skrev dem.

Så tidigt var siktet inställt på författarrollen, även om hon begrep att det skulle vara svårt som ett yrke.

– Från den gången jag förstod att en kassörska inte behåller pengarna själv har jag haft en massa olika yrkes- och utbildningsdrömmar

Intressestyrd

Just nu är fokus inställt på författandet.

– Jag har haft ett jobb att gå till sedan jag jag blev utgiven 2013. Det är skönt att ha det så, att skriva på kvällarna. Jag fick stipendier och slutade deltidsjobbet på Volvo i julas för att bara skriva, säger hon.

– Men när det blev perioder då det gick dåligt med skrivandet fick jag dåligt samvete. Så jag kan lika väl jobba och skriva. Jag är kreativ ändå, fortsätter hon som siktar mot en ny anställning på Volvo.

En ny roman är också målet. Anna Fock är redan igång med arbetet.

– Det är ett ambitiöst projekt där jag måste dubbelkolla ställen och när saker har skett. Jag har kommit en bit, men det kommer ta några månader eller år innan den är klar.

Anna Fock

Är: 36. Författare. Debuterade med "Absolut noll" 2013 för vilken hon fick Katapultpriset samt Borås Tidnings debutantpris. Har sedan dess kommit med "Cirkus Smuts" (2016) och "Väderfenomen" (2019), som Augustprisnominerade och belönades med tidningen VI:s litteraturpris.

Bor: I Guldheden, Göteborg.

Familj: Särbo och son, 14 år.

Aktuell: Med senaste romanen "Kustobservationer".

Fritid: Sjunger bland annat i Göteborgs estniska kör, pluggar estniska, väntar på nästa försök att ta körkort, började spela slagverk i en bateria innan pandemin slog till.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39