Med utsikt mot skrivandet

Från "sin" balkong har hon utsikt väster och norr ut. Men då Anna Fock skriver sina romaner hamnar hon i öst. I St Petersburg eller Estland, som hennes senaste roman "Kustobservationer".

  • Publicerad 08:00, 4 jul 2021

Det är som om jag har uppfunnit mina rötter.

Anna Fock bjuder in till sin retrolägenhet i ett av husen på norra Guldheden med milsvida utsikt. Det är här hon skapar, här som hennes böcker tar form och som nya perspektiv ges. Då vi beger oss upp till piskbalkongen högst upp i huset, den som hon räknar som sin ("Det är bara jag som inte har någon balkong i huset, så jag säger att den är min…") för att ta bilder blir det något av en paradox. Här ligger Göteborg för hennes fötter, i väster öppnar sig havet och i norr välkomnar Hisingen och senare Bohuslän. Men, undantaget den andra romanen "Cirkus Smuts" (2016), så utspelar sig handlingarna i hennes romaner huvudsakligen i öststaterna.

Faibless för öst

Det är i St Petersburg som handlingen i debutromanen, flerfaldigt prisade, "Absolut noll" är stationerad. Men varför, i en stad som hon knappt har varit i…?

– Jag läste ryska och skulle bli översättare. Jag var intresserad av det ryska, imponerad av St Petersburglitteraturen. Det märks, om än i smyg, i boken. Men jag vet inte om någon annan hittar det, säger hon om inspirationen och referenserna.

Med senaste romanen, "Kustobservationer", är det annorlunda. Boken utspelar sig i Tallinn, Estland, dit hon kommit att få starka kopplingar.

– Jag har börjat sjunga i Göteborg estniska kör, är halvt om halv aktiv i Göteborgs estniska förening, dit jag följde med en kompis vars morföräldrar är ester. Så har jag hängt på pubkvällar på Estniska huset och blev kär i bartendern där. Det var med honom som jag gick med i kören, säger Anna Fock.

Inget estnisk påbrå

Nej, hon har inget estniskt påbrå, men har på något vis landat i själen i det nyfunna umgänget.

– Ja, det är som om jag har uppfunnit mina rötter. Det är konstigt, men känns helt naturligt.

Talar du estniska?

– Jag kan en del och pratar i Estland och på fyllan, så när jag talar flytande ska man skyffla upp mig i en skottkärra och köra hem mig, skrattar hon.

Anna Fock är uppvuxen i Göteborgs innerstad. Bodde fram till hon var sju år vid Kvarnberget innan flytten tog henne till Stockholm med omnejd och hennes pappa.

– Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka. Det blev en studentlägenhet i Kungsladugård, dit jag stått på kö länge.

Längtan till hemstaden

För längtan tillbaka till hemstaden var stor och, som hon säger, när hon ger sig fan på något ser hon till att det blir gjort.

Lusten till skrivandet kom tidigt, precis som kärleken till böcker.

– Det finns någon inspelning från det jag är drygt ett år. Jag pekar på varje A i GP och fortsatte sedan med det med andra bokstäver. Böcker var jag fascinerad av som fysiska föremål. Jag gjorde egna böcker, som jag ritade krumelurer och allt annat för. Det dröjde några år innan jag begrep hur böcker kom till, att det fanns författare som skrev dem.

Så tidigt var siktet inställt på författarrollen, även om hon begrep att det skulle vara svårt som ett yrke.

– Jag förstod att det inte skulle vara ett heltidsarbete. Från den gången jag förstod att en kassörska inte behåll pengarna själv har jag velat utbilda mig.

Intressestyrd

Det har gått i omgångar med omvägar via jobb som byggarbetare och nu senast Volvo personvagnar ("Jag är intressestyrd…").

Just nu är fokus inställt på författandet.

– Jag har haft ett jobb att gå till sedan jag jag blev utgiven 2013. Det är skönt att ha det så, att skriva på kvällarna. Jag fick stipendier och slutade på Volvo i julas för att bara skriva, säger hon.

– Men när det blev perioder då det gick dåligt med skrivandet fick jag dåligt samvete. Så jag kan lika väl jobba och skriva. Jag är kreativ ändå, fortsätter hon som siktar mot en ny anställning på Volvo.

En ny roman är också målet. Anna Fock är redan igång med arbetet.

– Det är ett ambitiöst projekt där jag måste dubbelkolla ställen och när saker har skett. Jag har kommit en bit, men det kommer ta några månader eller år innan den är klar.

Anna Fock

Är: 36. Författare. Debuterade med "Absolut noll" 2013 för vilken hon Augustprisnominerade för och belönades med tidningen VI:s litteraturpris, Katapultpriset samt Borås Tidnings debutantpris. Har sedan dess kommit med "Cirkus Smuts" (2016) och "Väderfenomen" (2019).

Bor: I Guldheden, Göteborg.

Familj: Särbo och son, 14 år.

Aktuell: Med senaste romanen "Kustobservationer".

Fritid: Sjunger bland annat i Göteborgs estniska kör, pluggar estniska, väntar på nästa försök att ta körkort, dansar samba och spelar slagverk.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12