Meditativt. Andreas Fröbergs pianomusik är lugnande. Foto: Kai Martin

Medicinerna som blev till lugnande musik

Han jobbar som läkare inom psykvården. Mellan jobb och familj finner han lugn vid pianot. Nu har han kommit med sitt debutalbum – med låttitlar hämtade från psykofarmaka.

  • Publicerad 12:20, 28 dec 2019

Titeln på Andreas Fröbergs album är "Medications", pianokompositioner från honom som hamnar någonstans mellan Erik Satie och Claude Debussy. Meditativt och melodiöst med andra ord. Det är tio låtar, var och en skilda från varandra, men med det gemensamt att alla har titlar från psykofarmaka.

– På engelska ligger ju "meditation" och "medication" bara en bokstav ifrån varandra. Det är lite av en paradox. Mediciner i kontrast till meditation, säger han, som i vardagslivet är läkare inom psykiatrin.

Andreas Fröberg pendlade mellan att söka sig till musikerlivet som pianist eller att fortsätta på den naturvetenskapliga banan han inlett på gymnasiet. Efter några år på folkhögskola med klassisk piano som inriktning blev det istället läkarlinjen, där han nu specialiserar sig som psykiatriker.

Musiken har blivit den nödvändiga avkopplingen, där improviserande vid pianot utkristalliserade sig i de låtarna som nu blivit "Meditations". Allt disciplinerat inspelat i Svenska Grammofonstudion i Göteborg under en intensiv dag.

– Det var vad jag hade budget för, säger Andreas Fröberg leende.

Har du testat musiken på kollegorna?

– Lite grand. Responsen är att det har varit inspirerande.

Andreas Fröberg

Är: 33, psyikatriker. Har så kallad ST-tjänst (specialiseringstjänstgöring) på väg att bli specialist. Bor vid Eriksberg med sambo barn.

Spelar. Piano och komponerar. Aktuell med albumet "Medications", vars release firades med spelning på Ödmans 12/12.

Motionerar. Cyklar och springer långt. Planerar att delta i ett fjällmaraton i sommar. Gjort Vasaloppet och Cykelvasan.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57