Meditativt. Andreas Fröbergs pianomusik är lugnande. Foto: Kai Martin

Medicinerna som blev till lugnande musik

Han jobbar som läkare inom psykvården. Mellan jobb och familj finner han lugn vid pianot. Nu har han kommit med sitt debutalbum – med låttitlar hämtade från psykofarmaka.

  • Publicerad 12:20, 28 dec 2019

Titeln på Andreas Fröbergs album är "Medications", pianokompositioner från honom som hamnar någonstans mellan Erik Satie och Claude Debussy. Meditativt och melodiöst med andra ord. Det är tio låtar, var och en skilda från varandra, men med det gemensamt att alla har titlar från psykofarmaka.

– På engelska ligger ju "meditation" och "medication" bara en bokstav ifrån varandra. Det är lite av en paradox. Mediciner i kontrast till meditation, säger han, som i vardagslivet är läkare inom psykiatrin.

Andreas Fröberg pendlade mellan att söka sig till musikerlivet som pianist eller att fortsätta på den naturvetenskapliga banan han inlett på gymnasiet. Efter några år på folkhögskola med klassisk piano som inriktning blev det istället läkarlinjen, där han nu specialiserar sig som psykiatriker.

Musiken har blivit den nödvändiga avkopplingen, där improviserande vid pianot utkristalliserade sig i de låtarna som nu blivit "Meditations". Allt disciplinerat inspelat i Svenska Grammofonstudion i Göteborg under en intensiv dag.

– Det var vad jag hade budget för, säger Andreas Fröberg leende.

Har du testat musiken på kollegorna?

– Lite grand. Responsen är att det har varit inspirerande.

Andreas Fröberg

Är: 33, psyikatriker. Har så kallad ST-tjänst (specialiseringstjänstgöring) på väg att bli specialist. Bor vid Eriksberg med sambo barn.

Spelar. Piano och komponerar. Aktuell med albumet "Medications", vars release firades med spelning på Ödmans 12/12.

Motionerar. Cyklar och springer långt. Planerar att delta i ett fjällmaraton i sommar. Gjort Vasaloppet och Cykelvasan.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11