Millions omöjliga comeback

Million firar att det är 30 år sedan debutalbumet kom. Man gör det med både scen- och skivcomeback. En omöjlig comeback där en svår sjukdom hotade bandets existens och basisten Berras liv.

  • Publicerad 18:05, 5 nov 2021

... man behövde operera omedelbart...

Englandsresan 1988 var helt avgörande för B.J "Berra" Laneby och bildandet av Million.

– Jag reste till England med en kompis, för första gången, och träffade folk som annars hängde som affischer hemma i pojkrummet. Lemmy, till exempel. Jag hade mött honom på ett meet and greet i Göteborg sex år tidigare. Nu kom vi in på en nattklubb i London. Där hängde han i baren Jag tvekade om jag skulle gå fram, men gjorde det och han kom ihåg mig!

Jo, det ska tilläggas att basistkollegornas intresse för andra världskriget var en avgörande faktor. Den intensiva veckan gav genom lyckliga omständigheter möjlighet för "Berra" och hans kompis se Kiss på klubben anrika Marquee – Iron Maiden på en hemlig spelning på deras gamla skola.

Flyttade till Göteborg

Han bodde då i Ljungskile, men flyttade till Göteborg i förstone för att plugga statsvetenskap. 1989 såg Million verklighetens ljus och "Berra" fick snart andra prioriteringar än studier. Gruppen repade och spelade in demor. Den andra gav bandet möjlighet till en medverkan i en tv-show i Nordic Channel (senare Kanal 5). Framträdandet gav i sin tur erbjudande om skivkontrakt och Million var på g. Första albumet "No 1" spelades in året efter och bandet höll sig därmed till planen om att repa hårt, spela mycket och fixa ett skivkontrakt.

– Vi körde på och blev en enhet. Vi hamnade på topplistor, turnerade och hade jäkligt kul! 1998, efter att vi gjort vårt tredje album, gick vårt skivbolag i konkurs. Då slutade några i bandet.

Kom och gick

Bandmedlemmar kom och gick sedan under åren, men stadigvarande basist var "Berra", album och turnéer avlöste varandra. 2014 kunde inte bara ha blivit slutet för Million utan också för "Berra".

– I min favoritstad Liverpool, på en ledig kväll,  slog jag i knät i ett glasbord på hotellet och vaknade av värk. Jag var sliten innan turnén, men vi skulle lira och klarade det. I logen efteråt började jag må riktigt dåligt. Jag blev dödssjuk, men vi skulle till London för vårt viktigaste gig. Jag låg på hotellet, fick en örtdrink som skulle hålla mig i schack under spelningen och det funkade tydligen bra. Men efteråt hamnade jag på sjukhus och man behövde operera omedelbart för att kunna rädda mitt liv – och mitt ben!

Mördarbakterier

"Berra" hade drabbats av mördarbakterier, något som kan drabba en av två miljoner, Million pausades. Men en kräftskiva 2020 ändrade på allt. 30-års jubiléet påtalades och flera av originalmedlemmarna träffades.

– Vi fick bra vibbar och pratade om att dra ihop gänget igen. Vi tog ett snack och tankar växte. Plötsligt var vi tillbaka i replokalen och fick en grym feeling.

– Vi satte en deadline för låtskrivande mars ut. Sedan körde vi därefter. Vi fick kontrakt och kontakt med Simon Hanhart, som jobbat med allt från David Bowie till Bryan Adams, Saxon, Marillion och Asia, som kom att mixa vårt nya album, säger "Berra" Laneby .

Million

Är: Hårdrockbandet, med Göteborg som bas, som startade i 80-talets slut.

Medlemmar: 2021 är Hans Dalzon, sång, CT Rohdell, kompgitarr och sång, Henrik Andersson, sologitarr och sång, B.J "Berra" Laneby, bas och gitarr, Marcus Berglund, klaviatur, och Magnus Rohdell, trummor, slagverk och sång.

Aktuella: Med nyligen släppta comebackalbumet "Back on track" och med releasespelning på Hardrock Café 20 november.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21