Mirja Burlin: Coronaviruset hotar kulturen

När coronaviruset stänger ned evenemangs-Sverige drabbar det många. Frilansande skådespelaren, regissören och producenten Mirja Burlin tvekar inför sommaren: satsa eller ställa in...

  • Publicerad 17:30, 22 mar 2020

Kultur har en samhällsbärande funktion, som folk kanske inte riktigt förstår.

Vi skulle setts för att prata om "Den andre", Stallebrottets komedi baserat på "Kom igen Charlie", amerikanen Larry Shues komedi från 1984. På plats skulle Robin Stegmar och Timon Nieminen ha varit i egenskap av huvudroller. Men när den vackra vårdagen är inne ute på Långedrag blir det "bara" årets producent Mirja Burlin. Orsaken är coronaviruset.

För när Sverige går ned på lågvarv, sportevenemang släcks ned, teatrar, operahus och konserthus stänger… ja, då står landet för en ny situation.

Ställa in eller satsa

Mirja Burlin är orolig, för allas skull, men förstås också i egenskap av kulturarbetare.

– Jag har kontrakt som jag ska ansvara för. I uppsättningen i sommar finns de äldre som medverkar, som just nu inte vill träffas. Ska jag ställa in eller satsa…?

Under vårt samtal blir det många frågor och få riktiga svar. För ingen av oss vet.

– Kultur har en samhällsbärande funktion, som folk kanske inte riktigt förstår. Men det är viktigt med de här rummen. För folkhälsan. För allt, säger Mirja Burlin.

– Arbetslösheten hos skådespelare är hög. Sex veckor på Stallebrottet är kanske allt jobb de får under ett år. Så detta… det har skapat en rädsla där folk inte ens vågar gå på 50-årsfester.

Flyttade till Stockholm

Mirja Burlin är frilansare. Ständigt med radarn uppe för jobb, nya möjligheter och inkomster. När hon väntade sitt första barn bar det av till Stockholm, där delar av hennes släkt bor.

– Jag flyttade ju ner därifrån då jag fick jobb på Stadsteatern i Göteborg. Tanken var att stanna i ett år. Det blev 14. Men jag fick tuppjuck då jag väntade barn och vi flyttade upp, berättar hon.

Där fanns mycket jobb – både i Stockholm och städer runt omkring som Uppsala och Västerås.

– Jag blev en handelsresande i kultur. Det var jobbigt, jag pendlade och hade precis blivit mamma. När jag fick mitt andra barn var jag nästan 40 och vi pendlade mellan att flytta till en gård i Uppland eller ned till Göteborg. Jag behövde gå ner i lågvarv.

Göteborg vann och familjen flyttade hit för att bosätta sig.

– Det var många som trodde att jag hade misslyckats i Stockholm.

Så var det förstås inte. Mirja Burlin är noga med sitt varumärke. Vet att det är det som skapar inkomster och jobb.

– Men när jag nu blivit äldre känner jag att jag har börjat smalna av. Att det är viktigt att ha kontakt med mitt inre och att jag försöker eftersträva balans.

"Cabaret" i höst

Ändå kan hon hoppa på sommarjobbet som programledare på P4 Göteborgs morgonsändningar, som 2018. Eller anta utmaningen med musikalen "Cabaret" i höst.

– Att vara på radion var roligt och samtidigt hemskt. Komma dit klockan fem och sända från sex till halv tio. Ensam. Vilket ansvar. Men jag kan tänka mig att göra det igen, säger Mirja Burlin.

– Och Göteborgsoperan! Jag är så glad för "Cabaret", som ska göras med ett engelskt produktionsteam. Jag har varit på alla scener i den här stan, men aldrig Operan.

Coronaviruset präglar framtiden för Mirja Burlin. Samtidigt säger hon:

– Med en pappa som är svårt sjuk och min dotter… på något vis är allt jobbigt något jag är tacksam för. Det gör mig ödmjuk och jag tror att jag får saker när jag inte är för ivrig.

Mirja Burlin

Är: 48 år, bor i Askim med make, och barn (son 12 och dotter 8 år). Uppvuxen i Luleå.

Yrke: Skådespelare, regissör och sångerska samt nyligen utbildad internationell kulturprojektledare (2015–2017). Flyttade till Göteborg i mitten av 90-talet för jobb på Stadsteatern. Blev en del av Kent Anderssons uppsättningar på Aftonstjärnan.

Aktuell: Med "Cabaret" på Göteborgsoperan i höst. Medverkar i tv-serien "Björnstad", baserad på Fredrik Backmans roman, med start i december på HBO. Siktar mot komedin "Den andre" på Stallebrottet i sommar. Startar podden "Helande samtal" med terapeuten och filmklipparen Lena Runge med start i april.

Visa merVisa mindre

Mirja Burlins Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Lisebergsteatern – Aftonstjärnan

Götaplatsen – Järntorget

Way out West – Kulturkalaset

Spårvagn – Färja

Slottsskogen – Delsjön

Filmfestivalen - Bokmässan

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Palay

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG