Lång historia. I nära 50 år har Karl Gasleben (i glasögon) och Dan Söderqvist stått nära varandra. Foto: Kai Martin

Moderna dadaister i nära 50 år

Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.

  • Publicerad 11:26, 11 aug 2020

Jag tycker att framtiden har kommit ifatt oss.

Tänkare. Twice a Mans Karl Gasleben och Dan Söderqvist har varit syntpionjärer sedan slutet av 70-talet. Nu är bandet klart med nya albumet "On the other side of the mirror". Foto: Kai Martin

Trio sedan 2013. Dan Söderqvist och Karl Gasleben jobbade med Jocke Söderqvist redan på 80-talet. Nu gör de det igen. Foto: Pressbild

"Moderna dadaister kan inte ha fel" sjöng syntbandet Cosmic Overdose på debutalbumet "Dadakoko" 1980. Gruppens kärna, Karl Gasleben och Dan Söderqvist hade redan då varit lierade i sin konst i nära tio år sedan de första gången möttes på Experimentgymnasiet i Göteborg.

Ett visst samarbete fanns, exempelvis en inspelning som gjordes då i 70-talets början. Men framför allt ägnades skapandekraften i medverkan i respektive grupperna Älgarna Trädgård (Dan Söderqvist) och Anna Själv Tredje (Karl Gasleben).

Punk och elektronik

Men med punkens urkraft och den elektroniska musikens pekande finger mot framtiden blev de två vännerna inspirerade för ett gemensamt mål med skapandet av Cosmic Overdose. Gruppen som skivdebuterade med singeln "Observation galen" och sedan gick vidare med ovan nämnda album innan sista LP:n "4668" och kassetten "Final koko" 1981. Samma år blev gruppen Twice a Man med sikte mot Europa och fler spelningar.

Firar 40 2021

Nästa år firar Twice a Man 40 år och räknas som Sveriges äldsta elektroniska band. Fortfarande aktiva skapar Karl Gasleben och Dan Söderqvist med tredje medlemmen Jocke Söderqvist (nej, inte släkt med Dan) ödesmättad elektronisk musik. Som nu med senaste albumet "On the other side of the mirror" utgiven i mitten av juni.

– Normalt sett sitter vi vid varsin dator och skapar tillsammans. Vi utgår från konceptuella diskussioner och bollar mycket fram och tillbaka. Men med den här nya plattan har det varit annorlunda, förklarar Dan Söderqvist och berättar att grunderna har skapats av Karl Gasleben.

– Det är första gången vi gör så.

– Men vi har bearbetat allting tillsammans, fortsätter Karl Gasleben.

Då ni började var det som om ni skapade musik för framtiden. Hur är det nu?

– Vi har levt i framtiden hela tiden, säger Karl Gasleben.

– Jag tycker att framtiden har kommit ifatt oss, menar Dan Söderqvist.

– Det vi reflekterade över då,exempelvis med Orwells "1984" och övervakningssamhälle var ju en vision om hur det skulle komma att bli. Nu är vi där.

Paralleller till "Presence"

Båda tycker att det med "On the other side of the mirror" går att dra paralleller till gruppens album "Presence" från 2015.

– Ja, den är mer direkt. En mer uppmanande skiva där vi skriker ut om världens tillstånd, förklarar Dan Söderqvist.

Medlemmarna i Twice a Man träffas sällan, men så sker är det intensivt. Med Jocke Söderqvist i Stockholm blir arbetssättet annorlunda. Man hade planer på att göra ett streamat framträdande i samband med releasen, unikt för gruppen som har inte spelat offentligt sedan 2016.

– Men... nu gör alla det, säger Dan Söderqvist och varför gör det som alla andra gör då man byggt en karriär på sin egen egenhet.

Twice a Man

Är: Ett elektroniskt band från Göteborg, som startade 1981 ur resterna av Cosmic Overdose. Turnerade flitigt i Europa på 80-talet för att under 90-talet skapa musik för teater, bland annat till flera uppsättningar på Dramaten.

Medlemmar: Karl Gasleben, syntar och programmering, Dan Söderqvist, sång, gitarr, syntar och programmering, och Jocke Söderqvist, syntar och programmering.

Aktuella: Med albumet "On the other side of the mirror", gruppens 21 album.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG