Monika håller hårt på regelboken

Monika Hagens dömande har gett henne internationella meriter. Som domarobeservatör och –delegat har hon medverkat vid tre OS och flera EM och VM. Nu siktar hon mot VM i Göteborg 2023.

  • Publicerad 17:00, 3 okt 2021

Vi möttes mer eller mindre på handbollsplanen.

Monika Hagen är ett enda stor leende. Är snar till skratt och är sprudlande när GöteborgDirekt träffar henne, nyss hemkommen från OS i Tokyo. Där har hon tjänat den internationella handbollen som domarobservatör och -delegat. Uppdrag som tog över efter att hon lade domarpipan på hyllan.

– Jag slutade döma 2008 och hoppade över till rollen som domarobservatör och -delegat. Nu ser jag till att inga regelfel görs och att lagen håller sig till korrekta byten.

Kom in med storm

Handbollen kom in med storm i Monika Hagens liv under tonåren i hemstaden Horten vid Oslofjordens ostkust.

– Jag började med handbollen då jag var 15 år. Från ingenting gick det till allt. Jag, som vänsterhänt, spelade höger nia, säger hon.

– Året efter började jag döma. Inledningsvis på låg nivå och för föreningen. Men när jag väl testat blev jag kvar i domarrollen. När jag kände att jag inte kom längre som spelare satsade jag på domarkarriären där jag kom att döma både herrar och damer över hela Norge.

Men kärleken fick henne att flytta till Sverige och Göteborg 1992.

– Vi möttes mer eller mindre på handbollsplanen, säger hon som bröt upp från hemlandet.

– Jo, det var ett stort steg. Men jag tänkte att det går alltid att flytta tillbaka. För mina föräldrar var det jobbigare. "Ska du flytta till utlandet", sa de. Men tidsmässigt är det ju inte så långt från Horten till Göteborg, säger hon om resan med färjan över Oslofjorden från Horten till nya hemstaden som tar tre och en halv timme.

Svenska handbollsfamiljen

I Göteborg blev hon snabbt en del i den svenska handbollsfamiljen. Med fast och rättvis hand har hon dömt i den utsatta roll som det innebär att vara domare i sportsammanhang.

– Man måste stänga av och ta på sig domarrollen. Jag vet att det inte är Monika som de skäller på utan mig som domaren.

Med sitt vinnande leende har hon också vunnit mycket på handbollsplanen.

– Det är en del av spelet. Jag kan inte lyssna på allt. Men det är viktigt att visa att jag trivs. Dessutom, vi gör också fel. Alla gör det.

Ja, då kan ett leende övervinna mycket. Ett sätt som gett Monika Hagen perspektiv och möjlighet att resa.

– Jag har varit på udda ställen i handbollsvärlden, som Papua Nya Guinea, Brunei och Iran. Fått en möjlighet att se hur det är i dessa länder. Men Kina har nog varit mest exotiskt och mest speciellt.

Tjejdomarprojekt

Japan är ett annat land som hon gillar och har varit i flera gånger. Nu senast, under OS, var det annorlunda.

– Det var fjärde gången jag var där. Det var kanske tur, eftersom det inte blev någon sightseeing den här gången på grund av restriktionerna. På tre veckor var jag inte utanför området. Men det var ju för att OS överhuvudtaget skulle bli av. Så det var ok. Dessutom var jag med i VM i Kairo tidigare i år, så jag var lite förberedd på hur det var att bo med restriktioner.

Monika Hagen är engagerad av Svenska handbollsförbundet. Förutom positionen som domarobservatör i elitserien och allsvenska jobbar hon med ett tjejdomarprojekt.

– Det handlar om ett treårsprojekt, som dragit ut på tiden lite eftersom det inte spelades något förra säsongen. Nu kommer vi sätta igång efter jul och nyår.

Monika Hagen

Är: 58. Före detta handbollsdomare med nationella och internationella uppdrag. Slutade döma 2008 för att bli domarobservatör/-delegat. Har i din rollen medverkat vid flera EM, VM och OS – London 2012, Rio de Janeiro 2016 och nu senast i Tokyo. Är engagerad av Svenska handbollsförbundet, som domarobservatör för elitserien och allvsvenskan. Jobbar deltid som säljare.

Bor: I Flatås. Uppvuxen i Horten, Norge. Kom till Göteborg för kärlekens skull 1992.

Familj: Sambo och handbollsfamiljen över hela världen.

Hobby: Gillar sport, läser mycket krim som Jo Nesbø och Agatha Christie.

Visa merVisa mindre

Monika Hagens Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Götaplatsen – Järntorget

Filmfestivalen – Bokmässan

Frölunda Torg – Nordstan

Saluhallen – Feskekörka

Delsjön – Slottsskogen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39