Mor och dotter släpper hyllning till Göteborg

Tillsammans med sin dotter Maria Näslund har Viveca Lärn skrivit "Göteborg alla dagar". Kåserier om väl utvalda platser i staden de älskar samlade i en bok som också kan tjäna som en guide.

  • Publicerad 19:00, 10 dec 2020

Är det någon som ska skriva om Göteborg så är det vi.

De tajmade med att bli klara precis innan coronan förlamade det svenska samhället.

– Första mars, slår Viveca Lärn fast.

– Nej, det var första april, säger dottern Maria Näslund med emfas.

Viveca Lärn ger sig.

– Coronan har gjort mig ödmjuk, säger hon och ler.

Varit redaktör

Ja, kanske vet dottern bättre än mamman. För Maria Näslund har också varit redaktör för boken "Göteborg alla dagar", en bok som på sitt eget vis och med de bådas personliga texter hyllar staden som de älskar.

– Den skulle ha blivit klar till bokmässan. Men när den ställdes in flyttade vi på releasen, säger Maria Näslund.

Uppskjuten

När boken blev utgiven senare gav det också utrymme till fotograf Johan Sjödelius att jobba vidare med bilderna som ackompanjerar texterna.

– Ja, boken är uppbyggd som ett år. Så är det en text om Götaplatsen i januari, Östra kyrkogården i november... och så vidare, förklarar Maria Näslund.

– Det är ju en fördel att boken har blivit uppskjuten för nu börjar ju folk köpa julklappar, säger Viveca Lärn.

"Göteborg alla dagar" är en tjuvstart på stadens 400 årsjubileum, som ju är 2021.

– Så även om själva jubiléet har blivit uppskjuten så kommer ju vår bok lägligt, menar Viveca Lärn.

Delat ansvar

Mor och dotter har delat på ansvaret gällande författandet av boken: tolv kapitel, 48 nyskrivna texter. Urvalet, menar de, har varit lätt.

– Vi delade upp staden och det gick förvånansvärt enkelt, menar Maria Näslund.

– Men Korsvägen fick mamma definitivt ha i fred.

– Ja, det har nog varit rätt naturligt att det har blivit olika platser som vi valde. Vi är ju också olika generationer. En 40-talist och en 70-talist, fortsätter Viveca Lärn.

– Nu börjar boken på Götaplatsen och slutar på Ramberget. Vi är ju journalister i grunden båda två, så vi har velat vara på plats. Men ser vi ju saker på olika vis.

Hur kommer det sig att det blev den här boken?

– Vi har pratat om att skriva en bok tillsammans och är det någon som ska skriva om Göteborg så är det vi, förklarar Maria Näslund.

Gick undan

När duon väl bestämt sig gick det undan. Starten för författandet var för ett år sedan.

– Ja, det var väldigt intensivt. Men när vi väl valt platserna vi skulle skriva om så började tankarna och sedan var det bara att skriva, berättar Viveca Lärn.

– Det här är mer kåserier än en historisk vandring. Men det är också tips, en högst personlig guide. Därför har vi ju också underrubriken "Platser vi känner för".

Viveca Lärn Maria Näslund

Är: Mor och dotter, 76 respektive 48 år. Båda är journalister där GT är den gemensamma nämnare. Viveca Lärn är sedan 1983 författare på heltid. Maria Näslund har gått från tjänster på GT och Expressen vidare till frilansverksamhet.

Bor: I Bagaregården, Göteborg, respektive Sävedalen.

Aktuell: Med duons första gemensamma bok "Göteborg alla dagar", som precis har kommit i handeln.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57