Mor och dotter släpper hyllning till Göteborg

Tillsammans med sin dotter Maria Näslund har Viveca Lärn skrivit "Göteborg alla dagar". Kåserier om väl utvalda platser i staden de älskar samlade i en bok som också kan tjäna som en guide.

  • Publicerad 19:00, 10 dec 2020

Är det någon som ska skriva om Göteborg så är det vi.

De tajmade med att bli klara precis innan coronan förlamade det svenska samhället.

– Första mars, slår Viveca Lärn fast.

– Nej, det var första april, säger dottern Maria Näslund med emfas.

Viveca Lärn ger sig.

– Coronan har gjort mig ödmjuk, säger hon och ler.

Varit redaktör

Ja, kanske vet dottern bättre än mamman. För Maria Näslund har också varit redaktör för boken "Göteborg alla dagar", en bok som på sitt eget vis och med de bådas personliga texter hyllar staden som de älskar.

– Den skulle ha blivit klar till bokmässan. Men när den ställdes in flyttade vi på releasen, säger Maria Näslund.

Uppskjuten

När boken blev utgiven senare gav det också utrymme till fotograf Johan Sjödelius att jobba vidare med bilderna som ackompanjerar texterna.

– Ja, boken är uppbyggd som ett år. Så är det en text om Götaplatsen i januari, Östra kyrkogården i november... och så vidare, förklarar Maria Näslund.

– Det är ju en fördel att boken har blivit uppskjuten för nu börjar ju folk köpa julklappar, säger Viveca Lärn.

"Göteborg alla dagar" är en tjuvstart på stadens 400 årsjubileum, som ju är 2021.

– Så även om själva jubiléet har blivit uppskjuten så kommer ju vår bok lägligt, menar Viveca Lärn.

Delat ansvar

Mor och dotter har delat på ansvaret gällande författandet av boken: tolv kapitel, 48 nyskrivna texter. Urvalet, menar de, har varit lätt.

– Vi delade upp staden och det gick förvånansvärt enkelt, menar Maria Näslund.

– Men Korsvägen fick mamma definitivt ha i fred.

– Ja, det har nog varit rätt naturligt att det har blivit olika platser som vi valde. Vi är ju också olika generationer. En 40-talist och en 70-talist, fortsätter Viveca Lärn.

– Nu börjar boken på Götaplatsen och slutar på Ramberget. Vi är ju journalister i grunden båda två, så vi har velat vara på plats. Men ser vi ju saker på olika vis.

Hur kommer det sig att det blev den här boken?

– Vi har pratat om att skriva en bok tillsammans och är det någon som ska skriva om Göteborg så är det vi, förklarar Maria Näslund.

Gick undan

När duon väl bestämt sig gick det undan. Starten för författandet var för ett år sedan.

– Ja, det var väldigt intensivt. Men när vi väl valt platserna vi skulle skriva om så började tankarna och sedan var det bara att skriva, berättar Viveca Lärn.

– Det här är mer kåserier än en historisk vandring. Men det är också tips, en högst personlig guide. Därför har vi ju också underrubriken "Platser vi känner för".

Viveca Lärn Maria Näslund

Är: Mor och dotter, 76 respektive 48 år. Båda är journalister där GT är den gemensamma nämnare. Viveca Lärn är sedan 1983 författare på heltid. Maria Näslund har gått från tjänster på GT och Expressen vidare till frilansverksamhet.

Bor: I Bagaregården, Göteborg, respektive Sävedalen.

Aktuell: Med duons första gemensamma bok "Göteborg alla dagar", som precis har kommit i handeln.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00