Ny scen. Mikael Godée är en av initiativtagarna till Musko. Foto: Kai Martin

Muko vill locka lokal och internationell jazz

Siktet är inställt. Muko är jazzklubben som ska locka internationellt såväl som lokalt till scenen i Sjömanskyrkan.

  • Publicerad 14:49, 24 sep 2021

När Sverige öppnar upp för kultur efter den nedstängning som pandemin orsakat är det nystartade jazzkollektivet snabbt ur startblocken. Med rutinerade och meriterade saxofonisten Mikael Godée i spetsen arrangeras första konserten i Skeppet i Sjömanskyrkan lördag 25 september.

– Då kommer Lisen Rylander Löve och Kjell Janssons the Groove att spela. Lokalen är perfekt för akustisk musik, säger han.

Mikael Godées stora nätverk och erfarenhet som både musiker och bokare öppnar inte bara för lokala akter, som på premiären.

– Programidén är att lyfta den lokala jazzen. Många är skickliga, men av olika orsaker inte sedda. Det vill vi ändra på och dessutom knyta till oss internationella akter.

Muko kan redan presentera ett digert program för hösten. Redan 9 oktober gästar belgiska pianisten Eve Beuvens, som kommer dela scen med kontrabasisterna Anders Jormin och Thomas Markusson.

28 till och med 30 oktober håller man Muko Jazzfestival med ett program sprängfyllt enligt konceptet lokalt och internationellt.

Jazzkollektivet Muko står för en solidaritetshandling i musikens tjänst, menar Mikael Godée.

– Ja, både musiker och publik ska kunna känna sig trygga i arrangemanget. Vi vill också hitta en ny publik, förklarar han som berättar att bara kring Stigbergstorget finns det fyra jazzklubbar.

– Det är en utmaning, det vi gör. Men tänk att få hit en internationell världsakt, en pianotrio.

För Mikael Godée och Muko är det både en dröm och en möjlighet.

Muko

Är: Ett jazzkollektivet som arrangerar konserter med lokalt och internationellt perspektiv i Skeppet i Sjömanskyrkan.

Premiär: 25/9 med de lokala akterna Lisen Rylander Löve och the Groove.

Program: Eve Beuvens och Thomas Markusson/Anders Jormin (9/10). Muko Jazzfestival (28–30/10) – Karin Nakagawa, Lena Willemark, Krzysztof Kobyliński, Joona Toivanen med flera. Tobias Grim, Ander Jormin/Eva Kruse (13/11)

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39