Allvar. Anders Wängdahls låt "The end" handlar om den pågående miljöförstörelsen. Foto: Kai Martin

Musikalartisten som vill värna om miljön

Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk ballad med klimathotet som tema.

  • Publicerad 17:30, 27 maj 2022

När GöteborgDirekt träffar Anders Wängdahl har han precis avslutat sin roll i "Kärlek skonar ingen". Till hösten väntar "Cabaret" och därefter "Det var en gång på Grand Hotel".

Mellan sina uppdrag, där också spelningar med Duratrion ingår, skapar han sin egen musik. Som nu senast släppta "The end".

– Jag har alltid skrivit musik. En del som bara dyker upp, en del som jag känner ansvar för, berättar han.

Nu har han börjat "beta" av sin egen katalog. Det vill säga att de kläs i ambitiösa arrangemang, spelas in, mixas och mastras för att få bästa möjliga uttryck.

– "The end" kom till mig 2 december 2020. Jag cyklade, stannade och sjöng in ett memo i telefonen, säger han och spelar upp den hastigt uppkomna skissen, som nu finns i full musikalisk dräkt.

– Jag har länge haft ett starkt miljöengagemang. Efter att jag sett Jem Bendells "Deep adaption", om att vi måste lära oss att sörja det vi kommer förlora för att klara de förändringar vi står inför,har jag haft en idé om att skriva om det.

Anders Wängdahl finansierar inspelningen av sin musik på egen hand och skapar när han har tid och ork. Men samtidigt är det en process som ska göras.

– Jag önskar att jag hade börjat tidigare, säger han som har fler inspelningar på gång.

– När jag är klar med tio låtar hoppas jag kunna göra en riktig releasekonsert.

Anders Wängdahl

Är: 50. Jazzsångare, kompositör och musikalartist. Utbildad vid Balettakademin i Göteborg och iBodywork Dance Studios i Cambridge. Har spelat i musikaler som "Les Misèrables", "Ringaren i Notre Dame", "Chess", "The phantom of the Opera" och – nu senast – "Kärlek skonar ingen".

Bor: I Göteborg. Uppvuxen utanför Sundsvall.

Aktuell: Med singeln "The end" och i "Cabaret" på Göteborgsoperan i höst.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44