Musiken förenar 2 000 unga i Side by Side

Tänk ett Gothia Cup för musiker. Så kan Side by Side förklaras. Nu samlas 2000 unga musiker i Göteborg för att spela över kunskaps- och åldersgränser.

  • Publicerad 16:46, 18 jun 2022

Om göteborgarna ser ungdomar mellan 6 och 23 år i gröna t-shirts från helgen och några dagar framåt ska man inte förvånas. Det är deltagarna i Side by Side, musiklägret för barn och ungdomar som startade 2014, där nybörjare möter skolade för ett gemensamt utbyte.

– Det blir deltagare från Italien, USA, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Danmark och Norge samt från Ukraina. Förutom i närområdet här kring Göteborg, säger projektledare Johan Andersson.

– Totalt handlar det om 2000 som kommer.

2016 tog Göteborgssymfonikerna över evenemanget från stiftelsen El Sistema, den inkluderande venezuelanska utbildningsmodellen i musik för unga som förre chefsdirigent Gustavo Dudamel startade i Hammarkullen 2010.

– Med Side by Side är den musikaliska funktionen att man ska få träffa andra och växa som både människa och med sin musik, förklarar Linda Belanner, chef för avdelningen för Unga och samhällsengagemang.

Side by Side har sju olika steg för orkester och kör. Från nybörjare till avancerat.

– De yngre får de äldre som mentorer, säger Johan Andersson, som berättar om slutkonserten i Konserthuset på onsdag.

– Då kommer det bli dubbla symfoniorkestrar då de äldre Side by Side-deltagarna får sitta bredvid symfonikerna och spela. Känslan av det här musiklägret och konserterna är att det ska vara min stund på jorden för deltagarna – och deras släktingar.

Side by side

Är: En musikläger för ungdomar – 6 till 23 år – enligt El Sistemas modell som hållits i Göteborg sedan 2014. Från 2016 är den arrangerad i Göteborgssymfonikernas regim i samarbete med Kulturskolan.

Sker: Kring Götaplatsen, som Konserthuset, Artisten, Stadsteatern, Stadsbiblioteket 18/6–22/6.

Konserter: Flera konserter hålls, med den största i Scandinavium 21 juni och 22 juni i Konserthuset.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00