Tillbaka. I december kommer "Musikhjälpen" tillbaka och sänds återigen från Göteborg. För första gången på nio år. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

"Musikhjälpen" tillbaka till Göteborg

Populära "Musikhjälpen" är tillbaka i december. I år sänds programmet från Kungstorget i Göteborg mellan 12 och 18 december.

  • Publicerad 07:00, 30 aug 2022

"Musikhjälpen" startade 2008 i Malmö som ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Då sändes det från Malmö för att året efter sändas från Göteborg. Under några år var det växelverkan mellan städerna. Men sedan 2013 har programmet inte sänts ifrån rikets andra stad.

Efter nio år är det emellertid dags.

– Göteborg är ju en erkänd musikstad av rang och det finns en stor vana av kultur och musikarrangemang. Med det i bagaget är jag övertygad om att vi tillsammans med alla engagerade göteborgare kan göra "Musikhjälpen" i december till en fantastisk folkfest mitt i stan, säger Karl-Johan Paulsson, SVT:s projektledare i ett pressmeddelande.

Förra året medverkade en rad programledare på grund av att några ersattes med anledning av förkylningssymptom. Normalt sett är det tre stycken, som ska sända dygnet runt från Kungstorget i Göteborg mellan 12 och 18 december.

Vilka dessa blir som ska kliva in i glasburen i centrala Göteborg är ännu inte klart. Det är heller inte bestämt vart årets insamling ska riktas. Förra året var temat "För en värld utan barnarbete". Totalt samlade programmet in över 54 miljoner kronor.

–  Att få ta Musikhjälpen tillbaka till Göteborg, som är en del av det här projektets vagga, är både väldigt spännande och kul. Det har gått nio år sedan senast och mycket har hänt sedan dess. Nu ser vi fram emot att sätta ner glasburen på en ny plats i stan, säger Karl-Johan Paulsson.

Musikhjälpen

Är: Ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd, mänsklig katastrof. Under 144 timmar direktsänder tre programledare i radio och tv från en kub placerad på något torg i Sverige. Under tiden kommer artister och andra engagerade gäster. Radio- och tv-publiken kan också önska låtar under programmets gång.

Samarbete: Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sverige Radio, SVT och Radiohjälpen. Programmet direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play samt i delar även i SVT2 och SVT24.

Tidigare: Har "Musikhjälpen" sänts ifrån Malmö (2008), Göteborg (2009), Malmö (2010), Göteborg (2011), Malmö (2012), Göteborg (2013), Uppsala (2014), Linköping (2015), Örebro (2016), Umeå (2017), Lund (2018), Västerås (2019), Stockholm (2020) och senast Norrköping (2021).

Programledare: 2021 var Brita Zacharia, Oscar Zia, Anis Don Demina, Kodjo Akolor och Linnéa Henriksson i kuben.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00