Uppskattad. Bruce Emms, ägare av legendariska Musik utan gränser i Göteborg, har avlidit. Foto: Kai Martin

Musikprofil har gått ur tiden

Göteborg har blivit ett varmt hjärta fattigare. Musikaffären Musik utan gränsers ägare Bruce Emms har avlidit. Nu hyllas han på sociala medier.

  • Publicerad 08:30, 20 aug 2022

Popmusiken tog Londonkillen Bruce Emms till Göteborg på 60-talet. Kärleken fick honom att stanna kvar. 1973 öppnades Musik utan gränser, Mug, i en källarlokal på Haga Nygatan. Affären som kommit att bli legendarisk långt utanför Göteborg. Men som i Göteborg blivit viktig för hart när varje musiker med stora som mindre drömmar.

Gränslöst kontaktnät

Av Bruce Emms blev alla behandlade med respekt oavsett härkomst, ålder, kön eller musikalisk genre. Han bjöd på värme, empati, frisk underbältet humor och kunde växla mellan skoj och allvar på ett närmast sömlöst sätt. Han var konstant generös, var mån om sina kunder och hjälpte till oavsett om det var lokala profiler i vardande eller stora internationella akter. Bruce Emms kontaktnät var gränslöst.

Mug kom att växa när man flyttade till nya lokaler vid Kaserntorget. Med ytterligare en flytt till lokalen bredvid etablerade sig med Bruce Emms i spetsen i Göteborg. Musiken blev en godisbutik för musiker med instrument med mera från golv till tak och väggar i de båda etagen.

Bjöd in med varm hand

Bruce Emms bjöd in med varm hand. Hade ett ord över för alla. Hade koll på sorg och glädjeämnen. Till Mug kom man, tack vare Bruce Emms, inte bara för att handla utan också för att hänga.

När Way out West startade 2007 var Mug med Bruce Emms på plats för att serva backstage. Alltid var det någon pedal som gått sönder, en sträng som brustit eller ett hjärta. Bruce Emms fanns där och fixade med sina mannar det mesta.

Hyllas på sociala medier

Men sin egen sjukdom kunde han inte laga. Efter en kort tid avled Bruce Emms 73 år gammal 19 augusti sörjd av sin familj och sina närmaste samt hela Göteborgs musiker. På sociala medier strömma nu kondoleanser in och rader om hans väsentlighet för var och en av de som haft Mug med Bruce Emms som sitt andra hem.

Bruce Emms

Född: 1947 i London. Basist och entreprenör. Kom till Göteborg på slutet av 60-talet med sitt band the Patch. Kärleken fick honom att komma tillbaka och 1973 startade han tillsammans med kollegor Musik utan gränser, musikaffären, på Haga Nygata. En butik som nu ligger på Kaserntorget med en kundkrets över hela musikervärlden. Avled 19 augusti 2022, 73 år gammal.

Familj: Fru, barn och barnbarn.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00