Par i pianomusik. Kalle Stenbäcken, tv, spelar Joel Lundbergs musik. Foto: Kai Martin

När popmusiken inte räckte till blev det klassiskt

Popmusiken räckte inte till för Joel Lundberg. Klassisk musik trängde sig på. Nu har hans musik kommit på skiva med konsertpianisten Kalle Stenbäcken på piano.

  • Publicerad 15:00, 29 feb 2020

Den ene har turnerat runt med bland annat Kristoffer and the Harbourheads med barndomskamraten Kristoffer Ragnstam, musiker och producent. Den andre som keyboardist med Albin Lee Meldau.

Men för Joel Lundberg har annan musik trängt sig på.

– Ja, det här är en helt annan kontext, säger han om albumet "Music from a room", det nyligen utkomna åttaspårsalbumet med Kalle Stenbäcken som pianist.

Han nämner sin saliga röra av ursprung: indierock, kammarorkester, hornorkester och improvisation. Men här närmar sig något nytt, som snarast går att hämta från Claude Debussy, den klassiska impressionistiska musiken.

– Ett tag slukade jag pianomusik: Bach, Beethoven, Debussy, säger Joel Lundberg, vars huvudinstrument egentligen är gitarr.

Kompositionerna kom med stort tålamod, men också med vetskapen att det han skapade inte skulle spelas av honom själv. Kalle Stenbäcken blev lösningen.

– Jag drog mig från att tacka ja, för jag hade så mycket annat, säger den 31-årige konsertpianisten.

– Men Joel var ihärdig och jag anade att jag inte skulle slippa ur det här.

Kring julen 2018 spelades albumet in under en intensiv sejour.

– Som med all klassisk musik är det motstånd i början. Men det klarnade efter en stund, säger Kalle Stenbäcken.

Lundberg/Stenbäcken

Är: Joel Lundberg, 43, är musiker och allkonstnär. Uppvuxen i Kungälv. Bor nu Mölndal. Kalle Stenbäcken, 31, konsertpianist och musiker i Albin Lee Meldaus band. Uppvuxen i Majorna.

Aktuella: Med albumet "Music from a room" – åtta pianokompositioner av Joel Lundberg framförda av Kalle Stenbäcken.