Ninja utmanar med film om porrindustrin

Göteborgsfilmaren Ninja Thyberg har jobbat länge med sin långfilm "Pleasure". Egentligen redan sedan kortfilmen med samma namn kommit 2013. Nu har den äntligen fått premiär.

  • Publicerad 17:30, 16 okt 2021

Jag har gått från att vara tvärsäker till att bli ödmjuk.

Hon är uppvuxen i Haga i Göteborg, som gick från övertygad feminist och antiporraktivist till att öppna upp för en förståelse och respekt för porrindustrin. Först med kortfilmen "Pleausure" från 2013 och nu långfilmen med samma namn. En film som det har tagit lång tid att färdigställa.

– Premiären har blivit uppskjuten flera gånger, säger hon, som ändå fick se den gå upp på Göteborgs filmfestival tidigare i år.

Äntligen biopremiär

Hon har inte suttit med armarna i kors i väntan på biopremiären. Istället har hon fortsatt jobba med att färdigställa filmen in i det sista.

– Jag fortsatte klippa, fortsatte fixa med ljudet och med musiken. I maj satte jag punkt.

Nu har den emellertid gått upp på biograferna (premiär 8 oktober i Sverige) och fick möjlighet att möta en publik utan restriktioner.

– Det var fantastiskt att ha en galapremiär ett fullsatt Rigoletto i Stockholm och ha efterfest.

Jo, det kan hon vara värd. Arbetet med "Pleasure" började ungefär då jobbet med kortfilmen hade avslutats. Det var då hon sökte om utvecklingsstöd för långfilmen. Först åtta år senare är hon alltså klar. Det har krävt sin tribut.

– Jag jobbar fortfarande med den, säger hon och förklarar att hon nu reser med filmen för att presentera den, träffa journalister och publik runt om i världen.

Hon påbörjade alltså arbetet med sin långfilm medan hon fortfarande utbildade sig på filmregilinjen på Stockholms dramatiska högskolan med examen 2015.

Det verkar som om du har haft ett stort tålamod med din film. Hur har du orkat?

– Det är nästan tvärt om. Ju mer djupdykningar jag har gjort desto mer har jag identifierat mig med den. Jag kände att jag kom längre och längre in, blev som besatt av de olika momenten i mitt arbete. Men, ja, det är ovanligt att jobba så extremt länge och det är bara den här filmen jag har jobbat med under den här tiden. Planen var att jag skulle vara klar 2018, men det har blivit en annan film som tagit en annan riktning.

En väsentlig del var att hitta Sofia Kappel i huvudrollen som den unga svenska som söker sig till Los Angeles för att göra karriär som porrfilmstjärna.

– Hon är verkligen jättebra och väsentlig för att filmen har blivit som den är. Så mycket som hon har gett av sig själv. Det är ju en väldigt självutlämnande roll, säger hon om sina huvudrollsskådespelare som filmdebuterar.

– Jag hade gått i ett och ett halvt år och letat utan att hitta någon som dög.

Karaktärsbeskrivning

Hon delade med sig av en karaktärsbeskrivning som vännen Joel Ighe, nattklubbschef på Spy Bar i Stockholm, fick ta del av. Han i sin tur träffade Sofia Kappel på en efterfest och tipsade Ninja Thyberg.

Äntligen kunde hon efter år av research och kontakt med porrfilmsindustrin i Los Angeles börja filma.

– Den är inspelad med verkliga människor från branschen och på porrfilmslocations i Los Angeles, säger Ninja Thyberg.

Hur lyckades du få deras förtroende?

– De har inte varit så skeptiska. Men det tog tid. Det hjälpte att jag hade gjort kortfilmen. Så jag kunde vara med på inspelningar av porrfilmen, lärde känna folk och blev bjuden på fester.

Hur har tjejen från Haga utvecklats tycker du?

– Jag har gått från att vara tvärsäker till att bli ödmjuk. Jag kan så mycket mer om hur det är att vara människa och att ingenting är svartvitt.

Ninja Thyberg

Är: 36. Filmare, klippare, manusförfattare, regissör och filmproducent. Utbildad på Stockholms dramatiska högskola, filmregilinjen (2012–2015). Har studerat filmvetenskap och genusvetenskap på Göteborgs universitet. Gick på Fridhems folkhögskolas tvååriga filmutbildning (2009–2011). Debuterade med kortfilmen "Våt" 2010. Gick på Angereds gymnasium för att bli dansare. Flyttade till Schillerska, estetisk linje, med siktet inställt på foto.

Bor: I Stockholm, uppvuxen i Haga i centrala Göteborg.

Aktuell: Med långfilmen "Pleasure" (premiär 8 oktober), som utspelar sig i Los Angeles porrfilmsmiljö. Är kontrakterad av Warner som regissör för nyinspelningen av "Häxorna i Eastwick".

Visa merVisa mindre

Ninja Thybergs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Linnégatan – Avenyn

Slottsskogen – Delsjön

Sårvagn – Färja

Bokmässan – Filmfestivalen

Stadsteatern – Folkteatern

Saluhallen – Feskekörka

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44