Nio tjejer med livslust i både själ och hjärta

Livslust är nio kvinnor som sprakar av, energi, humor och nyfikenhet. Möjligen ska man inte fråga om damers ålder, men är man mellan 71 och 90 år och bejakar livet må det vara hänt.

  • Publicerad 16:42, 22 jan 2020

Vi tycker att det är viktigt att se och visa hur roligt man kan ha det.

Göteborg Direkt hälsar på mitt upp i repetitionerna av kabareten "Tiden". Lillian Gustavsson har skrivit texterna som nu nöts tillsammans med sångerna som sjungs. Teatergruppen Livslust bejakar livet och vill bjuda på sig själva inför andra.

– Vi satte igång hösten 2018. Jag hade träffat Gun Mattsson på Livslust på "Selma", säger Lillian Gustavsson.

– Hon frågade om jag hade någon teatergrupp som kunde underhålla. Nu är vi nio kvinnor med mig.

En social mötesplats

Livslust är en social mötesplats för alla med inriktning på kultur och hälsa och med fokus på seniorer i Selma Lagerlöf Center. Livslust har också blivit namnet på teatergruppen där medlemmarna är allt mellan 71 och 90 år, där den energiska nestorn Lillian Gustavsson är äldst.

Gruppen består av nio kvinnor som tycker om att underhålla och som med det också underhåller sig själva i både själ och hjärta.

– Ingen av oss är ute efter pengar. Istället tycker vi att det är viktigt att se och visa hur roligt man kan ha det. Jag tror att kvinnor tar för sig mer som pensionärer. Män hamnar oftare i ensamhet, funderar Lillian Gustavsson.

Män är välkomna

Därmed inte sagt att män inte är välkomna. Tvärt om.

– Jag har ett Elsa Beskownummer med tant Grön, tant brun och tant Gredelin. Men vi saknar en man som kan göra farbror Blå. Men han måste vara smärt, säger Lillian Gustavsson.

– Ja, för vi har kostymen, som min man hade då han gjorde rollen.

Lillian Gustavssons make avled 2011. Kort därefter flyttade hon till Torslanda från Orust för att bryta ensamheten och också komma närmare sin son.

Pysslat med teater i 30 år

Teater har hon pysslat med sedan drygt 30 år. Nu tjänar hon som regissör och manusförfattare för tjejerna i Livslust.

– Men kalla mig inte regissör, säger hon och slår ifrån sig.

– Det låter så stort. Men det här är så roligt och skänker sådan glädje.

Var får du inspirationen ifrån?

– Åh, det räcker med att jag vaknar på morgonen. Det blir texter som handlar om dejting, ekonomi och pensioner. Jag är glad att jag har fått ihop det, säger Lillian Gustavsson

– Men jag har ett bollplank i Roger Axelsson, som är utbildad teaterpedagog.

Premiär för ett år sedan

Cabareten "Tiden" hade premiär för ett år sedan och har spelat runt i Göteborg på bland annat äldreboenden sedan dess. Nu går Livslust in i en ny sejour och har redan kickat igång spelåret 2020.

– Den första föreställningen i år var lite bekymmersam eftersom vi hade några som var sjuka. Å andra sidan är vi noga med att vi lär av varandra, just om det är någon som skulle bli sjuk, säger Lillian Gustavsson.

Livslust

Är: En teatergrupp bildad hösten 2018 som underhåller sig själva och andra. Gruppen ingår i ATR(Amatörerteaterns riksförbund) väst.

Medlemmar: Lillian Gustavsson, 90, Torslanda, Birgit Eklöf, 82, Backa Torp, Barbro Axelsson, 77, Backa Torp, Gunilla Karlsson, Skogome, Riitta Ivonen, 72, Backa, Gun Kanmert, 72, Kärra, Ann Toreskog, 71, Björkekärr, och Rigmor Tickols, 73, Lundby.

Aktuella: Med föreställningen "Tiden" på Selma Lagerlöfs Center torsdag 23 januari.

Vi är GBG

    Vi är GBG