Verkstad. I sin studio på Kungshöjd producerar och skriver Annelie Johansson. Foto: Kai Martin

Ny EP: Annelie klar med sin trilogi

Tredje ep:n i trilogin är klar. Debutalbum med bandet Johnny! Johnny! väntar samtidigt som låtar skrivs till ett nytt. Dessutom har Annelie kommit in på kompositörslinje på Gotland.

  • Publicerad 16:55, 28 aug 2020

Nu känner jag, som aldrig annars är nöjd, att jag är närmare mig själv.

Rastlösheten driver Annelie. Oavsett om det är som producent, musiker eller låtskrivare. Rastlösheten och noggrannheten. Men inför slutfasen av sin ep-trilogi, som inleddes med "Teenager" 2017 och följdes av "Neon woods" året efter, kom ett uns av tvekan. En konstnärlig andhämtning inför finalen med "Autoimmune", som kommer i slutet av augusti.

– Jag är en ganska försiktig person, som känner av mycket. Men blir jag för bekväm i det jag gör vill jag ut. Därför har det varit skönt att ha blivit klar med den, säger hon.

Speciell vår

Våren har varit speciell för Annelie, som för de flesta inom nöjes- och kulturindustrin.

– Det har ju varit något av en existentiell kris. Men samtidigt så har jag haft turen att få en massa studiojobb, säger hon.

– Sedan är det ju så att när folk har varit rädda för sin ekonomi är ju det lite av vardagsmat för oss inom kultursektorn. Vi är vana att leva på randen.

Efter låtskrivande, studiouppdrag och färdigställande av sin egen musik – utgivet på det egna skivbolaget Peephole recordings – har Annelie precis antagit en av sina största utmaningar.

Hon har precis flyttat till Gotland för att där gå utbildningen komposition fri konst på Tonsättarskolan i Visby.

– Jag tror jag har ångrat mig fyra tusen gånger. Men nu ska jag lämna studiolivet för ett år. Redan innan coronan kom hade jag tittat på en utbildning och hittat den här på Tonsättarskolan. Tanken är att det ska mynna ut i en komposition för ett stort ensembleprojekt där jag ska väva in mitt eget skapande.

Annelie berättar att hon är en av tre som kommit in, där hon intervjuades och då fick berätta om sitt skapande och turnerande. Något som uppenbarligen föll i god jord.

– Jag är ju självlärd och gehörsstyrd, så det här blir verkligen ett test. Jag har redan fått en hemläxa och fattar ingenting. Så... det här blir ett nytt kapitel för mig att få ihop populärmusik med ljudkonst.

Intensivt

Samtidigt så har hon alltså release på ep:n "Autoimmune" och singeln "The moment". Först att göra det än mer intensivt kommer hennes band "Johnny, Johnny med sin debut, förmodligen i höst.

– Johnny, Johnny är ett slags vänsterprassel, som fick skivkontrakt, men där jag var tvungen att sätta ihop ett liveband. När jag drog igång det kom lusten tillbaka.

Hur dök idén om ep-trilogin upp?

– Det handlade om att jag ville gå tillbaka till en kärna i mitt skapande. Jag kände att jag hade vimsat iväg, fått göra ett album med producent, men jag ville tillbaka till något som jag gjorde helt själv. Nu känner jag, som aldrig annars är nöjd, att jag är närmare mig själv.

Annelie

Är: Kompositör, producent, skivbolagsägare, musiker och sångerska. Bor i Masthugget, men har precis tillfälligt flyttat till Visby under ett år på Tonsättarskolan för komposition fri konst.

Aktuell: Med ep:n "Autoimmune" 28 august, som precis föregåtts av singeln "The Moment". Ep:n är den sista i trilogin där "Teenager" (2017) var först ut och följdes av "Neon woods" (2018). Annelie jobbar också med både sin grupp Johnny, Johnnys debutalbum och uppföljare.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG