Nya utsikter för Anders Hägglin

Skrivandet har alltid legat Anders Hägglin varmt om hjärtat. Men först som pensionär kan den före detta civilingenjören och yrkesdykaren ägna sig åt det fullt ut. Nu romandebuterar han.

  • Publicerad 16:30, 7 maj 2022

Det kan bli tre komman eller tre sidor.

Från hans och hustrun Catharinas terrass bjuds svindlande vyer över hemstaden Göteborg. Beroende på hur man står får man hela tiden nya perspektiv av en stad stadd i förvandling. Men när den forne civilingenjören och yrkesdykaren väljer att romandebutera med "En lösning på ekvationen" blir det i en helt annan miljö än den han dagligen har framför sig.

– Det är genomtänkt. Jag fick rådet att gräva där jag står. Boken handlar delvis om lagidrott. Något jag är bra på. Den handlar också om Sverigedemokraterna kontra invandrare. Svart och vitt, som det gick att göra något av. Dessutom ville jag vara i en småstadsmiljö, men inte för långt bort. Det fick bli en ort någonstans mellan Örebro och Karlstad. En miljö jag också kan efter semesterresor och midsommarfirande där.

Strukturerad

Jo, Anders Hägglin är strukturerad i sitt skrivarbete. En disciplin han nu mer värnar ömt om sedan han blev pensionär.

– Jag går upp klockan sju. Sätter på kaffebryggaren. Lyssnar på "Morgonekot" 07.30. Hämtar GP, pappersversionen. Vid åtta sätter jag mig vid skrivbordet och är där fram till tolv. Det kan bli tre komman eller tre sidor. Men det blir alltid något.

Skrivandet har sedan tidig ålder legat honom varmt om hjärtat. Men kanske inte främst med sikte på en roman.

– Jag gillade att skriva fräcka meningar som yngre och skojiga texter till kända melodier. Sedan 22 år tillbaka började jag bjuda in till fredagspilsner en gång i månaden, fredag före löning, där jag ute på lokal bjöd på ett kåseri jag hade skrivit. Vi är nu 250 på listan. Ingen har velat bli struken och totalt brukar vi vara 40 per gång varav åtta alltid kommer. Resten skiftar, säger han.

– Ämnena i kåserierna är upp till mig; aktuellt, inaktuellt eller bara en tanke.

Hittade sin helhet

Någonstans kring 2015 väcktes tankarna om en roman. Episoder och fragment började hitta sin helhet.

– En av mina "lekkamrater" från Chalmers fick läsa och tyckte att jag måste göra något av det. Så jag skrev två stycken historier.

De, i sin tur, lästes av två vänner som är copywriters och dessutom av Staffan Thorson, professor emeritus i litteraturvetenskap, en före detta granne till Anders Hägglin.

– Jag fick både uppmuntran, tips och en hemläxa över sommaren. Så hittade Catharina en kurs i skrivande av roman och novell på Folkuniversitetet 2018. Det var då jag fick verktygen för skrivandet. Det har blivit två kurser till.

"En lösning på ekvationen" kom i våras, men har legat klar sedan ett år. Nu är Anders Hägglin på gång med sin andra roman, "På nya vatten", och funderar på sin tredje.

– Men vad ska det bli...? Där har jag faktiskt fått lite av stora skälvan.

Anders Hägglin

Är: 65. Pensionär sedan i höstas. Civilingenjör, dykare och nu mer också författare.

Bor: Linnéstaden. Uppvuxen i Biskopsgården, Hisings Kärra och Skår.

Familj: Hustru, tre barn och ett barnbarn.

Intressen: Fotboll i allmänhet, IFK Göteborg i synnerhet, musik, resa, dykning, skrivandet.

Aktuell: Med debutromanen "En lösning på ekvationen", som bland annat presenterar på Majornas bokmässa 15 maj (se övrig info nedan).

Visa merVisa mindre

Anders Hägglins Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Saluhallen – Feskekörka

Gamla Ullevi – Scandinavium

Linnégatan – Avenyn

Bokmässan – Filmfestivalen

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44