Nynningen firar 50 år med fest

När Nynningen startade 1971 var det för kärleken till musiken och möjligheterna till uttrycket. Nu 50 år senare är det precis samma sak. Klart att det ska firas – som på Pustervik på Lucia.

  • Publicerad 16:30, 12 dec 2021

… det är ju inte heller varje dag som man fyller 50.

– Vi har ju det nu som en femårig tradition att spela på Pustervik på Lucia. Så det är klart att när vi nu firar 50 år så vill vi vara där, säger Tomas Forssell, en av de två grundarna av legendariska proggbandet Nynningen.

Han lovar 50 lucior och lika många pepparkaksgubbar plus ett luciatåg som sjunger gruppens paradlåt "För full hals" för full hals. Men fan trot. Men entusiastisk är han inför den satsningen som jubileumskonserten innebär.

– Vi kommer ha med originalmedlemmarna Bertil Goldberg och Christer Öhman. Men också hylla de som inte längre är med oss som Totta Näslund, Björn Afzelius, Kent Andersson och Sven Wollter.

20 pers på scen

Så sent som förra hösten turnerade bandet med just Sven Wollter, som i november 2021 hastigt avled i sviterna av covid-19.

Uppemot 20 personer kommer stå på scenen under kvällen, bland andra Sam Vesterberg, som tog över på sång efter Totta Näslund.

– Ja, det blir ett tryfferat jubileum. Men det är ju inte heller varje dag som man fyller 50. När jag träffade Bertil Goldberg och Thomas Öhman hade vi inte träffats tillsammans på nästan lika många år, fortsätter Tomas Forssell och berättar om hur namnet Nynningen kom till.

– Vi gick i Haga och funderade på namn. Göta älv dök upp eftersom Göteborg ligger i mynningen av älven, Mynningen lät inte bra. Vi gjorde ju en del covers i början, som av Crosby Stills Nash & Young, där det var mycket nynnande. Så där kom namnet.

Trion Forssell, Öhman och Goldberg blev snart ett band där Thomas Öhman hoppade av för nämnde Totta Näslund. När gruppen kom på att göra musik till den expressive, sovjetiske poeten Vladimir Majakovskij blev det starten på ett nationellt kändisskap genom skolturnéerna 1972 och -73.

Skolturnéer

– Vi gjorde en skolturné med mellan tre och fem spelningar om dagen från norr till söder. Vi hade fått skolorna att använda TTF-pengar (timme till förfogande, reds anm) och var runt på varje gymnasieskola.

Varför Majakovskij?

– Det var Bertil Goldberg som tände på det. Vi hade läst Gunnar Hardings svenska tolkningar i samlingen "För full hals", som han gjort med Ulf Bergström 1970. Bertil skrev tre låtar och jag fem.

På scen hyllar man inte bara Nynningens 50-åriga verksamhet. I bandet finns också ett födelsedagsbarn. För samma dag fyller gruppens gitarrist – då som nu – Bengt "Bengan" Blomgren 73 år. På scen ska publiken också äntligen få höra favoriten "Åter en ny dag", som inte spelats på länge.

– Ja, den har känts som Sam Vesterbergs låt. När han nu är med är det rimligt att spela den.

Nynningen 50 år

Är: Ett band som grundades i Göteborg och som fick sitt stora publika genombrott med albumet "För full hals" (1973), med musik som bandet turnerade i Sverige med mellan 1972 och -73.

Bandet 2021: Tomas Forssell, gitarr och sång, Nikke Ström, bas, Bengt Blomgren, gitarr, Thomas Jäderlund, sax, Pontus Torstensson, trummor, Frida Thurfjell, sax och Niclas Rydh, trombon, samt Matilda Magnusson, sång.

Aktuella: Med nya albumet " Anakonda och andra låtar" samt jubileumsspelningen på Pustervik med gästartister som Bertil Goldberg, Christer Öhman, Sam Vesterberg, Jimmy Olsson och Bernt Andersson.

Förband: Orkan.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21