Nynningen firar 50 med album och turné

Nynningen firar 50 med med sitt första studioalbum sedan 1977. På "Allting börjar klarna" återvänder Göteborgsbandet till den ryske revolutionspoeten Vladimir Majakovskis texter – och Kent Andersson.

  • Publicerad 13:48, 29 okt 2020

Det här är ingen nostalgitrip. Bandet är uppdaterat.

Nynningen kom, efter starten med Tomas Forssell och Bertil Goldberg, att bli ett av Sveriges mest tongivande band inom den svenska musikrörelsen. Med albumet "För full hals" 1973 kom genombrottet. En omfattande, men annorlunda, Sverigeturné var delvis orsaken till det.

– Vi hade kommit över en lista på svenska gymnasiers samtliga studierektorer. På den tiden fanns något som hette TTF, timme till förfogande, och vi skrev handskrivna brev till dessa studierektorer och erbjöd dem våra tjänster, säger Nikke Ström, basist.

Fem gånger per dag

Det blev spelningar upp till fem gånger per dag. Från Ystad till Haparande med Nynningens klassiska sättning Bertil Goldberg, gitarr, Tomas Forssell, gitarr och sång, Bernt Andersson, klaviatur, Bengan Blomgren, gitarr, Nikke Ström, bas, och Totta Näslund på sång.

– Vi åkte runt i en Ford Taunus i något som jag skulle vilja kalla ett pionjärarbete.

Han, Totta Näslund och Bengan Blomgren gick sedan vidare till nya uppdrag. Det skulle dröja innan Nikke Ström återvände till bandet där så mycket startade och som med sin nya sättning la ned verksamheten 1980.

– 2016 gjorde vi en comebackspelning för ensamkommande flyktingbarn. Sedan blev det en till konsert, på Lucia på Pustervik. Det blev kaos och utsålt. Vi blev taggade av det och hade mig som trollkarl som genom mina kontakter bokade en turné vårvintern 2017. Det i sin tur gav festivalspelningar den sommaren.

Idoga på scen

Nynningen har varit idoga på scen sedan dess. Våren 2019 kom livealbumet "Vi kommer" och det gav mersmak. Nu är det 50-årsjubilerande bandet aktuellt med första studioalbumet sedan 70-talet. På det har gruppen återknutit till texter av Majakovskij och gjort en nyinspelning av "Neva" från just "För full hals".

– Hans texter är ju tidslösa. Precis som Kent Anderssons, som vi också har använt oss av. Till det har Tomas Forssell skrivit nya låtar och egna texter. Material som vi har tagit in under gång, säger Nikke Ström.

– Att "Neva" kom med har varit mycket för att knyta ihop säcken. Det här är ingen nostalgitrip. Bandet är uppdaterat.

Hur har det varit att knyta ihop nervtrådarna från 70-talet till nu?

– Bengan Blomgren och jag var skeptiska vid återföreningen. Men det som gjort plattan är just musicerandet. Vi har hittat ett nytt personligt banduttryck som är 2020. Bernt Andersson var ju med till och med vårturnén 2017. Vi ersatte honom med en blåssektion. Nu är vi ett sjumannaband. Gruppen funkar. Vi, three old grumpy men, står ut med varandra mer än då det begav sig. Jag var aldrig orolig för texterna. Fast musikaliskt. Men det har hållit.

Med Sven Wollter

Nynningen avslutar höstens turnerande, som görs med Sven Wollter och sångerskan Matilda Magnusson, i Luleå till helgen. Ett program som inkluderar, förutom Nynningens musik, också låtar av Joe Hill och Hasseåtage.

Den 5 november uppträder bandet på återinvigningen av musiklubben Nefertiti.

Nynningen

Är: Ett band som startades av Tomas Forssell och Bertil Goldberg 1970. Gruppen blev en av den svenska musikrörelsens mest inflytelserika. Med albumet "För full hals" (1973), med texter av Vladimir Majakovskij, fick Nynningen sitt stora genombrott. 1980 lades verksamheten ned.

Comeback: 2016 gjorde gruppen comeback för en spelning som snabbt blev fler.

2020: Består Nynningen av Pontus Torstensson, Bengt Blomgren, Frida Thurfjell, Thomas Jäderlund, Nikke Ström, Niclas Rydh och Tomas Forssell.

Aktuella: Med albumet "Allting börjar klarna" och återinvigningen av Nefertiti 5 november.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40