Nytt album med Göteborg i centrum

Uppvuxen i Västra Bodarna utanför Alingsås ser Lovisa Samuelsson ändå Göteborg som sin hemstad. På hennes nya album hyllar hon staden med låtar inspirerade av olika ställen i stan.

  • Publicerad 11:10, 20 sep 2020

Det känns som om jag mer har släppt kontrollen den här gången.

Fyra låtar på multimusikern Lovisa Samuelssons nya album "Stad/dis" är dedikerade Göteborg. Fyra låtar som också inleder albumet och sätter tonen för plattan som mestadels är instrumental.

– "Spöke" skrev jag när jag var på väg till, men misslyckades med att komma in på, Håkans konsert på Ullevi 2016. Jag mådde väldigt dåligt efter en separation, bodde i en mögellägenhet på Hisingen och vinden låg på så att jag hörde konserten från Ullevi, till och med genom de stängda fönstren. Det pågick ett liv där ute, som en stor fest jag inte var bjuden på. Jag var inte en längre en del av staden, utan betraktade den utifrån. "Drömmarnas kaj" bygger på en fascination av Gullbergs kaj med de uttjänta båtarna. Att det ens finns en sådan plats...! "Körsbärsträden på Järntorget" handlar om våren som något slags symbol för att livet trots allt börjar om på nytt och "Chapmans torg"... ja, jag bodde där ett tag, ett surrealistiskt torg med många original och systemet på replängds avstånd.

Lämnat Göteborg

Lovisa Samuelsson har lämnat sin inspirationskälla sedan två och ett halvt år. Ny bostadsort är Stockholm.

– Jag ser Göteborg som min hemstad, även om jag har börjat säga "åka hem" om Stockholm, säger hon som egentligen är uppvuxen i Västra Bodarna söder om Alingsås.

– Det var kul att byta stad och så otroligt mycket lättare att få bra betalda jobb i Stockholm.

Jo, hon, som alla andra kulturarbetare, har ett märkligt 2020 som arbetsår att se tillbaka på. Bland annat skulle hon åkt på lång Europaturné med Ane Brun.

– Ja, det blev ett gig, så det var snopet. Vi siktar på 2021 istället.

Uppdragsgivare

Lovisa Samuelsson har ett gäng etablerade uppdragsgivare, som nyttjar hennes tjänster. Mauro Scocco, Sarah Dawn Finer, som musikaliskt ankare och sidekick till Sissela Kyle i hennes soloföreställning "Etta på listan". nämnda Ane Brun och Tomas Andersson Wij.

Bra jobbat efter bara några få år i huvudstaden.

– När jag flyttade upp gjorde jag lite förfrågningar via Facebook och fick svar från Tomas Andersson Wij, som jag inte visste om jag lagt till på fyllan, säger hon och skrattar.

– Men han frågade om vi inte skulle spela ihop, trots att vi aldrig träffats. Så kom jag med på hans största turné.

Lustfylld

"Stad/dis" är Lovisa Samuelssons andra soloalbum, som ges ut på hennes eget skivbolag Pacaya records.

– Det känns som om jag mer har släppt kontrollen den här gången. Men jag har ju också mer erfarenhet och kan verbalisera det jag vill. Den här skivan har varit mer lustfylld att göra och det fick ta den tid det tog, säger hon.

– Vi körde inga repetitioner inför studioinspelningen. Men det var med musikervänner som jag spelat mycket med, så det kändes tryggt ändå och blev en väldigt fin process.

Lovisa Samuelsson

Är: 35 år, musiker, mulitinstrumentalist, kompositör, utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg (2008–), Instituto Superior de Arte i Havanna, Kuba och på Musikhögskolan i Stockholm med en magisterexamen i musikterapi 2016. Fick Ted Gärdestadstipendiet 2009.

Uppvuxen: I Västra Bodarna, bott i Göteborg och har nu Stockholm som bostadsort.

Aktuell: Med albumet "Stad/dis", som kom 9 september.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG