Lyssnar inåt. Med bandet Valdemar lyssnar läkaren Valle Erling på sin inre röst för tröst och förståelse. Foto: Kai Martin

Nytt sorgkantat album med Göteborgsbandet

Han är läkaren som med sitt stetoskop och sina öron lyssnar på andras innersta rum. Med bandet Valdemar har Valle Erling riktat stetoskopet mot sig själv – för att hitta sin röst för tröst och förståelse efter förluster och sorg.

  • Publicerad 18:15, 22 okt 2021

Jag är mer intresserad av det sårbara än det perfekta.

I musiken hittar han både en tröst och en röst för att försöka förstå. Både den musik han uppskattar att höra, men också den han själv gör med sitt band Valdemar. Med sitt stetoskop och sina öron lyssnar läkaren Valle Erling på andra. Till låtarna på albumet "Paradisgatan", aktuellt nu i dagarna, har han vänt stetoskopet mot sitt eget bröst – för att lyssna och förstå. För det är en sorgkantad platta fylld av berättelser som förluster och vägen ut ur sorg.

– På den här skivan har det funnits tragedier som skapat en kreativitet som är äkta, säger han.

Intresserad av det sårbara

Vi pratar om den nya tidens musikproduktioner som ställer krav på både musiker och de som skapar musiken. Om hur över 60 000 låtar kommer på Spotify – varje dag! – och hur man ska höras genom bruset. Men för Valle Erling och hans Valdemar finns det andra kriterier än det välproducerade.

HITTA SAKER ATT GÖRA I GÖTEBORG!

– Jag är mer intresserad av det sårbara än det perfekta. Det är ett album om att leva som människa. Hur man drabbas av tragedier och förluster. Allt från föräldrar till kärlek eller vänskap. Det är märkligt hur man kan tvivla på kärlek, men aldrig olycklig kärlek.

Skulle kommit för 10 år sedan

Det här är ett album som egentligen skulle kommit för tio år sedan. Valle Erling plockar fram en pärm, slår på måfå upp en sida med skisser och anteckningar till "Döden tänker jag mig så". Låten han skrev tillsammans med förre gitarristen David Ekh.

Valle Erling blir påtaget rörd då han berättar:

– Men så blev David sjuk. Drabbad av en hjärntumör 2011 och då avstannade det vi hade gjort. Jag ville slutföra det vi hade gjort, men han ville inte det. Han gick bort 2014. Vi hade en minneskonsert för honom, då ingen spelade elgitarr, för att det skulle höras att David inte var med, säger han,

– Men samtidigt blev musiken odödlig. Den versionen vi har med på albumet är modifierat. David är på sätt och vis med.

Väldigt uppmuntrande

Så också vännen Johan Rothstein, förre Toms Tivolisångaren.

– Tanken var att han skulle producerat det här albumet och var väldigt uppmuntrande. Vi jobbade parallellt med det och hans, säger Valle Erling och syftar på den skiva som kom ut postumt efter att även han drabbats av cancer.

– Han gick bort samma år som albumet kom ut. Han sa till mig att "Du måste få ut plattan", så jag försökte få ut den och det blev också så. Johan är med på "Paradisgatan". Hans ingång finns i ackorden till "Som om regnet inte fanns", han gjorde min "Hålla dig högt" och vi har gjort hans "Inget gör så ont".

Utgångspunkt för albumet

Just "Som om regnet inte fanns" blev på sätt och vis utgångspunkten för albumet med gitarristen Per Öjerot som producent.

– Den kom till mig efter mammas begravning – i ösregn – 2019. Den skrev jag på en och en halv timme, säger han och funderar.

– Det kan bli lätt att hitta brister hos den man förlorat för att trösta sig. Men det intressanta är vad som händer hos mig och att jag vågar gå ner i mitt eget djupa vatten. I förluster – oavsett vilken – syftar sorgen till att förändra oss. Att ge luft för ett mellanrum för nya formuleringar eller sånger. Så, ja, det här är en platta präglad av sorg, men också präglad av tröst. Det har varit en lång process. Men erfarenhet är en styrka och det gäller att ta vara på sina förluster. Ja, på det låtar som kommer, som katter som plötsligt sitter på trappan och pockar på uppmärksamhet. Dem ska man inte sjasa iväg.

Valdemar

Är: Valle Erling, sång och akustisk gitarr, Pär Öjerot, gitarer och kör, Gunnar Frick, gitarrer, pedal steel, dragspel och keyboard, Claes Johansson, piano, Dan Helgesen, orgel, Anders Sjöling, bas, Daniel Gibson, trummor, Kristin Lidel, trumpet och Björn Almgren, saxofon och slagverk.

Bildades: 1998 i Göteborg. Debutalbumet "Hårifrån" kom samma år.

Aktuella: Med albumet "Paradisgatan" och releasespelning på Skeppet, Sjömanskyrkan, 23 oktober.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21