Odenjung tar det kallt inför framtiden

Vid årsskiftet kliver Göteborgsliberalernas starka kvinna ut i ovissheten. Men åretruntbadaren Helene Odenjung tar det kallt när hon lämnar kommunalpolitiken efter nära 30 år.

  • Publicerad 06:20, 8 nov 2020

Jag behövde utmana min självbild och blev inspirerad av andra.

Hon bjuder in till sitt rum i Rådhuset. En våning ner från kommunstyrelsens ordförande, moderaten, Axel Josefson. Men väsentligt större än hans. Något som Helene Odenjung noterar med tillfredställelse. Vid sammanträdesbordet är det dukat för möte med mer godis än frukt. Hennes skrivbord vittnar om ett organiserat kaos med pappershögar, handlingar och växter.

– Det är det finaste rummet i huset. Jag har haft det sedan 2014.

Och det ska du ge upp?

– Ja, säger hon skrattande.

Vissa uppdrag kvar

För om bara någon månad ska allt vara renstädat och Helene Odenjung ska ha flyttat ut. Uppdraget som Göteborgsliberalernas starka kvinna är över. Ett beslut hon tog sent i våras.

– Jag hade bestämt mig för att inte var med nästa mandatperiod. När är det då bäst att kliva av...? Årsskiftet är ju mitt i, förklarar hon.

– Men jag kommer ha vissa uppdrag kvar.

Hon har varit kommunalpolitiker sedan nära 30 år. Mer än hälften av tiden som heltidspolitiker, då hon vid 2002 års val rönte framgångar som placerade henne i toppen hos Liberalerna i den kommunala politiken.

Den liberala politiken har sedan tidiga tonåren legat henne varmt om hjärtat. Då, då hon skickade runt efter foldrar hos samtliga riksdagspartier och snabbt fattade tycke för Folkpartiets värderingar.

Skolfrågor

– Jag blev engagerad i skolfrågor i elevrådet i nian. När jag skulle gå med i ett ungdomsförbund blev det lätt att välja. Det var ett parti som stod för jämställdhet, individens frihet och internationell solidaritet. Jag gick med i partiet 1982 innan jag fick rösta. Bengt Westerberg blev partiledare 1983 och vid valet 1985 gick jag runt i skolor och pratade. Westerbergeffekten var ju en framgångsvåg som jag fick uppleva igen med Lars Leijonborg 2002.

Hon klev in i kommunfullmäktige i Göteborg 1991 när hon blev ledamot av utbildningsnämnden. Då blev hon också mamma för första gången av tre.

– Man måste välja rätt partner. Det hade aldrig gått utan min man. Jag har valt den bäste. Det krävs. Men man orkar nog genom att inte tänka efter. Men visst är det tungt och jobbigt ibland. Som när man fattar beslut som man inte gillar. Samtidigt har jag fått inflytande. Något som är både spännande och frustrerande när man ser hur Stockholmsfixerad politiken är.

Sociala medier

Redan tidigt omfamnade Helene Odenjung sociala medier. Nu är hon mer tveksam.

– Jag tyckte det var ett fantastiskt sätt att kommunicera och var tidig med Twitter. Det var roligt och informativt. Men nu är det som att titta in i ett avloppssystem. Det är sorgligt. Jag känner att där det inte finns behov av en dialog behöver jag heller inte svara.

Något som hon också menar speglar sig i politiken.

– För mig är politik att behöva kompromissa, att man kommer en bit på vägen. Nu finns det företrädare för politiska partier som är snara att peka på problem, men inte har några lösningar.

Sedan april har Helene Odenjung fått ett nytt kall.

– Jag som är världens badkruka blev åretruntbadare. Jag behövde utmana min självbild och blev inspirerad av andra. Nu har jag bara fortsatt. Det är så häftigt.

Hur kommer du fira nyår?

– Bra fråga. Förmodligen med ett kompisgäng, nära vänner. Jag hoppas att vi kan det... ah, du tänkte så., att jag ska sluta. Jag tror jag skålar in det nya året och ser fram emot nya möjligheter.

Helene Odenjung

Är: 55 år. Kommunalråd, ledamot i Liberalernas partistyrelse samt även gruppledare och ledamot i styrelsen för Sveriges kommuner och regionder. Tjänstledig som skeppsmäklare. Har varit politiskt engagerad sedan högstadiet där hon via elevrådet och Seco gick vidare till folkpartiets ungdomsförbund.

Bor: I Kungsladugård. Uppvuxen i Tynnered och Grimmered. Har kolonistuga i södra Bohuslän.

Familj: Make och tre vuxna barn.

Intressen: Har sedan i april blivit åretruntbadare.

Hjärtefråga: Utbildning.

Visa merVisa mindre

Helene Odenjungs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Järntorget – Gustav Adolfs Torg

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12