Okänd hemma – stor i USA

Som Kasbo har Carl Garsbo tiotals miljoner lyssnare på strömingstjänsterna. På festivaler i USA, som Coachella, en flertusenhövdad, engagerad publik. Men hemma i Göteborg är han okänd.

  • Publicerad 13:23, 20 dec 2020

Det lätt att bli galen när man är instängd i flera månader.

Arbetet med nya albumet "The making of a paracosm" från den göteborgske – och internationella – EMD-stjärnan Kasbo blev klart i maj. Men releasen har fått vänta och lanseringen ändras. Kasbo, eller Carl Garsbo som han egentligen heter, ser ändå en fördel med det underliga året 2020, då allt livespelande har fått ställas in.

– Jag försöker få en normal arbetstid, säger han då vi träffas kontorstid, en förmiddag i november, i Svenska Grammofonstudion i Almedal.

– Både första och nu andra plattan har jag jobbat efter midnatt. Jag har haft tillgång till studion då. Så nu efter att jag har blivit klar med plattan har jag försökt få tillbaka en normal dygnsrytm. Under det här året när jag inte har fått resa är det lätt att bli galen när man är instängd i flera månader.

Försöker landa

Carl Garsbo försöker landa hemma i Göteborg på många sätt. Efter hårt turnerande parat med jobb i studion drabbades han av en hörselnedsättning, som han var rädd skulle äventyra karriären. Men den stressrelaterade reaktionen har börjat balansera sig.

Och, nej, han ska inte huvudstörtat dyka in i nya inspelningsprojekt.

– Jag har jobbat intensivt i två och ett halvt år. Jag känner mig faktiskt lite vilsen och väntar med det. Även om jag försökt lista ut nästa steg, säger han som ändå har ett nytt projekt på gång.

– Ja, jag har sajnat upp för ett radioprogram i USA, där jag ska medverka. Men kanske har jag satt ribban lite för högt, med mina mixar. Samtidigt får jag lyssna på mycket musik och tror att det är inspirerande.

Uppvuxen i Örgryte

Carl Garsbo är uppvuxen i Örgryte, förutom några år som liten då hans familj bodde i New Jersey.

– Trots att vi bara var där till jag var fyra år så lyckades jag få en förkärlek för USA och lyckades lägga en grund för språket.

Musiken grep tag i honom på gymnasiet.

– Jag har alltid hållit på med musik och spelade med band. Men på gymnasiet hann vi inte repa. Jag blev rastlös, laddade ned ett program på datorn…

In i EDM-världen

Ja, resten är historia. Första singeln "Reaching" kom för sex år sedan och var starten uppåt och in i EDM-världen.

– Det började med att jag blev upptäckt på Soundcloud. 2015 blev jag kontaktad av ett management och 2017 blev det skivkontrakt. Efter gymnasiet var planen att jag skulle ge musiken ett år seriöst, berättar han som först tog ett sabbatsår för att resa i Asien.

Från första singelns flört med EDM-genren utvecklade han snabbt en egen stil, lite meditativ och med mycket samplingar från sina resor utan att förlora danspulsen.

– Som sångare har man ju en medfödd, unik röst. Som producent är det svårare.

Har lyckats som Kasbo

Men han har lyckats som Kasbo. Det som har gjort att han fick möjligheten att remixa Ed Sheerans "Happier" och som skapar uppmärksamhet utomlands, främst USA, men där han här hemma i Göteborg går på gatorna som en okänd man.

– Ed Sheeran var ju här i Svenska Grammofonstudion i samband med att han spelade på Ullevi. Men då var jag i USA och spelade, så jag har aldrig träffat honom, säger Carl Garsbo.

Kasbo

Är: 25-årige Carl Garsbo. Musiker, producent, mixare och EDM-dj med främst USA som spelplan. Är uppvuxen i Skår, men bor i Johanneberg. Hyr in sig i Svenska Grammfonstudion i Almedal där senaste albumet mestadels har spelats in.

Aktuell: Med nya albumet "The making of a paracosm", som kom 23 oktober. Nominerad till P3 guld i kategorin Årets dans och Framtidens artist.

Har: Gjort en remix på Ed Sheerans "Happier" och öppnat för akter som Glass Animals och Odesza. Han har spelat på flera större festivaler som Coachella, Splendour in the Grass, Electric Forest Festival med flera.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00