Okänd hemma – stor i USA

Som Kasbo har Carl Garsbo tiotals miljoner lyssnare på strömingstjänsterna. På festivaler i USA, som Coachella, en flertusenhövdad, engagerad publik. Men hemma i Göteborg är han okänd.

  • Publicerad 13:23, 20 dec 2020

Det lätt att bli galen när man är instängd i flera månader.

Arbetet med nya albumet "The making of a paracosm" från den göteborgske – och internationella – EMD-stjärnan Kasbo blev klart i maj. Men releasen har fått vänta och lanseringen ändras. Kasbo, eller Carl Garsbo som han egentligen heter, ser ändå en fördel med det underliga året 2020, då allt livespelande har fått ställas in.

– Jag försöker få en normal arbetstid, säger han då vi träffas kontorstid, en förmiddag i november, i Svenska Grammofonstudion i Almedal.

– Både första och nu andra plattan har jag jobbat efter midnatt. Jag har haft tillgång till studion då. Så nu efter att jag har blivit klar med plattan har jag försökt få tillbaka en normal dygnsrytm. Under det här året när jag inte har fått resa är det lätt att bli galen när man är instängd i flera månader.

Försöker landa

Carl Garsbo försöker landa hemma i Göteborg på många sätt. Efter hårt turnerande parat med jobb i studion drabbades han av en hörselnedsättning, som han var rädd skulle äventyra karriären. Men den stressrelaterade reaktionen har börjat balansera sig.

Och, nej, han ska inte huvudstörtat dyka in i nya inspelningsprojekt.

– Jag har jobbat intensivt i två och ett halvt år. Jag känner mig faktiskt lite vilsen och väntar med det. Även om jag försökt lista ut nästa steg, säger han som ändå har ett nytt projekt på gång.

– Ja, jag har sajnat upp för ett radioprogram i USA, där jag ska medverka. Men kanske har jag satt ribban lite för högt, med mina mixar. Samtidigt får jag lyssna på mycket musik och tror att det är inspirerande.

Uppvuxen i Örgryte

Carl Garsbo är uppvuxen i Örgryte, förutom några år som liten då hans familj bodde i New Jersey.

– Trots att vi bara var där till jag var fyra år så lyckades jag få en förkärlek för USA och lyckades lägga en grund för språket.

Musiken grep tag i honom på gymnasiet.

– Jag har alltid hållit på med musik och spelade med band. Men på gymnasiet hann vi inte repa. Jag blev rastlös, laddade ned ett program på datorn…

In i EDM-världen

Ja, resten är historia. Första singeln "Reaching" kom för sex år sedan och var starten uppåt och in i EDM-världen.

– Det började med att jag blev upptäckt på Soundcloud. 2015 blev jag kontaktad av ett management och 2017 blev det skivkontrakt. Efter gymnasiet var planen att jag skulle ge musiken ett år seriöst, berättar han som först tog ett sabbatsår för att resa i Asien.

Från första singelns flört med EDM-genren utvecklade han snabbt en egen stil, lite meditativ och med mycket samplingar från sina resor utan att förlora danspulsen.

– Som sångare har man ju en medfödd, unik röst. Som producent är det svårare.

Har lyckats som Kasbo

Men han har lyckats som Kasbo. Det som har gjort att han fick möjligheten att remixa Ed Sheerans "Happier" och som skapar uppmärksamhet utomlands, främst USA, men där han här hemma i Göteborg går på gatorna som en okänd man.

– Ed Sheeran var ju här i Svenska Grammofonstudion i samband med att han spelade på Ullevi. Men då var jag i USA och spelade, så jag har aldrig träffat honom, säger Carl Garsbo.

Kasbo

Är: 25-årige Carl Garsbo. Musiker, producent, mixare och EDM-dj med främst USA som spelplan. Är uppvuxen i Skår, men bor i Johanneberg. Hyr in sig i Svenska Grammfonstudion i Almedal där senaste albumet mestadels har spelats in.

Aktuell: Med nya albumet "The making of a paracosm", som kom 23 oktober. Nominerad till P3 guld i kategorin Årets dans och Framtidens artist.

Har: Gjort en remix på Ed Sheerans "Happier" och öppnat för akter som Glass Animals och Odesza. Han har spelat på flera större festivaler som Coachella, Splendour in the Grass, Electric Forest Festival med flera.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57