Ordning och reda a och o för Susanne

Som liten kallades hon Slarviga Sussi. Nu driver äventyrerskan och förre "Robinson"-deltagaren Susanne Rittedal Söderblom ett företag som sätter ordning och reda i fokus.

  • Publicerad 16:15, 1 mar 2021

I köket finns en anslagstavla som nu är blank, sånär som på ett tänkvärt citat, men som flitigt tjänat sitt syfte. Där har familjen Rittedal Söderblom skapat ordning och reda av ren och skär nödvändighet. Dels för föräldrarna med Susanne Rittedal Söderbloms arbete, tidigare projektledare inom eventbranschen, och maken Martin Söderbloms jobb som naprapat (nu i Frölunda). Dels barnen, där sönerna Arvid och Elmer via den har nått SHL i ishockey (Skellefteå respektive Frölunda) och dottern Vera kunnat sikta mot toppen inom svensk basket.

– Den där tavlan har fått jobba hårt. Men nu är det bara Elmer som bor hemma, säger hon om den längste i familjen (203).

Långväxt familj

För inför höstterminen 2020 flyttade Vera (185) till Luleå för att gå på basketgymnasium där och Frölundafostrade Arvid (190) tog steget från spel i allsvenska Tingsryd till Skellefteå den här säsongen. Långt bort, framför allt då Arvid blev pappa för snart ett år sedan.

– Men mitt barnbarn kommer och hälsar på snart, säger Susanne Rittedal Söderblom (181) och ler så där lyckligt som bara far- och morföräldrar kan göra när barnbarn kommer på tal.

Jo, familjen Rittedal Söderblom är en långväxt familj där mamma Susanne är kortast och pappa Martin (187) finns i mitten.

Medellängd…?

– Oj, vad kul. Det har ingen frågat, säger Susanne Rittedal Söderblom som genast räknar ut resultatet på drygt 189 cm.

Ordning hemma

Som barn lockade äventyret med lek i skogen. Tillsammans med det pysslade Susanne Rittedal Söderblom tidigt med affärer. Som när hon var liten och sålde popcorn och saft på gatan hemma eller köpte hudvårdsprodukter som 12-åring och utförde behandlingar på vänner och familj.

– Mamma var ju textillärare, så jag har alltid pysslat mycket och gillade att möblera om för att senare lägga allt i ordning. När jag var liten kallades jag för Slarviga Sussi. Men nu har jag också ordning i vardagen här hemma, säger hon.

Efter 90-talet med korsande av Atlanten med segelbåt och backpackerliv i Sydostasien och Australien samt medverkan i "Robinson" (1998 och 2012) blev det familjeliv för Susanne Rittedal Söderblom tillsammans med maken Martin Söderblom, som hon träffade på Valand 1993.

Är som en PT

Jobbat har hon gjort hela tiden. På den här sidan millenniet som affärscoach, kommunikatör och, senast, projektledare inom eventindustrin.

– Under barnens uppväxt var det tufft att få ihop logistik och vardagsbestyr med alla hämtningar och lämningar vid matcher och träningar. Men hade jag haft det tänket som jag har i dag hade det underlättat, säger hon om arbetet med att skapa ordning och reda för andra genom sitt företag Ordningsakademin.

– Jag är som en PT (personal trainer) fast för ditt hem. Jag leder dig rätt genom att rensa, sortera och organisera i ditt hem.

Hur har ditt jobb påverkat familjen?

– Alla har tagit mina tips och råd med varierande dos. När jag arbetar gör jag det under tystnadsplikt och utan att döma. Men vi har i regel för mycket grejer. Om vi ska leva hållbart på den här planeten krävs det en ändring och en medveten smart konsumtion.

Susanne Rittedal

Är: 50. Bland annat affärscoach, författare, projektledare inom event och nyligen grundare av företaget Ordningsakademin. Har medverkat i "Robinson" två gånger (1998 och 2012). Cyklat till Paris med bland andra vännen Alexandra Zazzi för Barncancerfonden. Kom nyligen med boken "Folkdräkten – Sollerön Mora Venjan Vämhus" tillsammans med sin mor Mejt Rittedal.

Bor: I Hovås. Sommarhus på Brännö. Uppvuxen på Näset.

Familj: Maken Martin Söderblom, barnen Arvid, Elmer och Vera.

Aktuell: Med Ordningsakademin, företaget som hjälper till med ordning och reda.

Visa merVisa mindre

Susanne Rittedals Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Saluhallen – Feskekörka

Gamla Ullevi – Scandinavium

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Delsjön – Sisjön

Filmfestivalen – Bokmässan

Spårvagn – Färja

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21