Spel- och albumaktuella. Det Göteborgsbandet Orkan spelar 27/5 på Musikens hus. Foto: Ellen Ericsson

Orkan – tar Sverige med storm

Orkan är det Göteborgsbaserade bandet som tagit musik-Sverige med storm. Nu är gruppen både spel- och albumaktuella då "Livsgaranti" precis har kommit.

  • Publicerad 16:30, 21 maj 2022

Vi ville komma till en musikstad…

Det dröjde inte länge innan Orkan spelade och turnerade med legendariska band från den svenska musikrörelsen som Motvind och Nynningen. Gruppen hade knappt landat i Göteborg innan de tog sig det vindpiskade namnet ("Det är vi nöjda med") efter att ha lämnat både den forna hemstaden Borås och det tidigare bandet Viggo bakom sig.

– Vi ville komma till en musikstad och Göteborg låg ju inte alltför långt bort från Borås, säger Josefine Green, gitarristen, som tillsammans med Moa-Linn Rosenlöf sjunger och gör musik.

Hamnade på Brännö

Orkan hamnade, kanske passande, på Brännö i ett kollektiv. En bit från musikstaden Göteborg.

– Vi flyttade dit i september 2014 och då var det ju ändå skönt. Men sedan kom hösten, mörkret, regnet, stormarna och vintern. Det var inte så charmigt, erkänner Josefine Green.

Dessutom hade några av medlemmarna kvar sina jobb i Borås, så det blev många timmar pendlande fram och tillbaka med buss, spårvagn och färja. Men Orkan kom att utvecklas och hittade snart sin ton.

– Vi har ju aldrig spelat i andra band, säger Moa-Linn Rosenlöf.

– Men vi upptäckte att vi funkar ihop i en replokal, fortsätter Josefine Green.

– Ja, vi är som en familj och det har gått fort för oss att få spelningar. Vi har alltid spelat mycket. En spelning på ett ställe har gett spelningar på nästa, säger Moa-Linn Rosenlöf.

Så gjorde Orkan så stort intryck som förband till proggiganterna Nynningens "För full hals"-jubileum 2016 att gruppens grundare Tomas Forssell kom fram och på stående fot kom med ett erbjudande.

– Han frågade om vi ville åka på turné med dem, säger Josefine Green, ett erbjudande svårt att tacka nej till.

Det har blivit fler spelningar tillsammans med Nynningen efter det. Inte konstigt. Orkan ses helt enkelt som rättmätiga arvtagare till 70-talsproggen av de gamla rockrävarna.

– Vi är alla 93:or, men mina föräldrar lyssnade inte på progg, erkänner Josefine Green.

– Men vi älskar alla Nationalteatern, förklarar Moa-Linn Rosenlöf.

Spelningar som semester

Jo, Orkan har tagit över stafettpinnen från den åldrande svenska musikrörelsen. Bandet har hittat sin egen ton, utvecklat sin musik och kunnande. Men framför allt älskar gruppen att spela live och att stå öga mot öga med sin publik. Oavsett om det är i Sverige, Danmark eller Tyskland.

– Vi brukar göra spelningar som en semester och kan åka en dag tidigare bara för att hänga runt i staden vi ska spela i, säger Moa-Linn Rosenlöf.

Nu har bandet precis kommit med sitt andra album – "Livsgaranti". Inspelat, förstås, i Nacksvings studio, den anrika på Kungsgatan i Göteborg där artister som Björn Afzelius spelat in.

– Vi gjorde det 2019, förklarar Moa-Linn Rosenlöf om albumets release som har dröjt på grund av pandemin.

– Men nu finns den i fysiskt skick. Fast vi har redan nya låtar till nästa album, som vi kommer spela in senare i år.

Orkan

Är: Ett Göteborgsbaserat band som har sina rötter i Boråsgruppen Viggo, men som vid flytten till Göteborg tog namnet Orkan. Skivdebuterade med singeln ”Solen är på väg”/”Moder natur” 2016.

Medlemmar: Josefine Green, gitarr och sång, Moa-Linn Rosenlöf, trummor och sång, Theresia Dufva, bas, Kim Bertilsson, saxofon, och Fredrik Pettersson, gitarr.

Aktuella: Med nya albumet "Livsgaranti" och med spelning på Musikens hus 27 maj.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44