Albumaktuell. Berlinbaserad Göteborgsmusikern Otis Sandsjö är aktuell med nytt album Foto: Hagen Möller

Otis hittade sin musik efter flytten till Berlin

Debuten kom för två år sedan. Nu är Göteborgsmusikern Otis Sandsjö aktuell med sitt andra – Y-Otis 2". Jazzmusik med en förkärlek till elektroniska ljudlandskap.

  • Publicerad 14:29, 29 aug 2020

När han flyttade till Berlin för nio år sedan var det med med sin saxofon som sällskap. I den tyska huvudstaden skulle hans musik komma att utvecklas, på samma sätt som staden blev utgångspunkten för hans spelande runt om i Europa och förstås Skandinavien.

När hans generationskamrater hittade in till pop och rock sökte sig Otis Sandsjö till jazzen.

– Jag skulle säga att det skedde parallellt. Men då jag började med saxofonen kom jag också in på grejer som John Coltrane och rätt utflippad musik, säger han över telefon.

Men det skulle dröja till debuten med "Y-Otis" som de elektroniska inslagen kom.

Tillsammans med musikern, kollegan, vännen och producenten Petter Eldh har musiken kommit att utvecklas till något lekfullt, groovigt och spännande utan att förlora jazzens DNA.

– Nu tog vi musiken och slängde in den i i studion och improviserade. Därefter har vi jobbat mycket med den i postproduktionen, inspirerats lite av hiphop, loopat en del och plankat någon melodi. Det är väl, skulle jag säga, grundidén till "Y-Otis 2". Vi spelade in den i december och gjorde klart den i mars.

Tillsammans med Petter Eldh har han också medverkat på ett livealbum med Koma Saxo och Lucia Cadotschs "Speak low" – med release i sommar/höst.

Otis Sandsjö

Är: Musiker med saxofon som huvudinstrument. 33 år. Uppvuxen i Göteborg, men bor nu i Berlin med sambo och en två och halvt år gammal dotter. Har bl a spelat i Andra Generationen.

Aktuell: Med sitt andra soloalbum "Y-Otis 2" med gästmusiker som Jonas Kulhammar och Per "Texas" Johansson. Albumet är producerat av Göteborgsmusikern Petter Eldh, också han boende i Berlin.

Vi är GBG

    Vi är GBG