På scen. Teater Hybrid – från vänster Brinde Karlsvärd, Sophia Lücke och Lava Lidén – spelar "På villande hav" på barken Viking. Foto: Anton Bennarsten

"På villande hav" när Teater Hybrid går till sjöss

Redan på planeringsstadiet var publikkapaciteten tänkt att vara 50 personer. "Vi spelar pjäsen på liten yta, där publiken blivit indelad i små sektioner", säger Lava Lidén i Teater Hybrid, som inte vill sluta spela teater trots coronatider.

  • Publicerad 15:30, 27 aug 2020

Vi är utomhus och håller på distansen.

Förra året satte den nystartade teatergruppen Teater Hybrid upp sin version av August Strindbergs "Fröken Julie" i ett gammalt fryshus i Gamlestan.

Med årets uppsättning "På villande hav" – skriven av den polske författaren, dramatikern och konstnären Sławomir Mrożek – sökte skådespelarna en ny scen i kontrast mot det karga rummet de hade som fond senast.

– Pjäsen utspelar sig på en båt, förklarar Sophia Lücke.

– Så vi gick in och frågade på barken Viking och fick ja. Deras respons har varit fantastisk, fortsätter Lava Lidén.

Stort och intimt

Skeppet må vara stort. Men föreställningen är intim och redan på planeringsstadiet var den tänkt för en publik om 50 personer. Så väl förberedda när väl coronarestriktionerna kom, alltså.

– Men vi spelar på en liten yta, så vi har varit tvungen att göra vissa anpassningar för det. Publiken är indelad i sektioner, säger Lava Lidén.

– Och vi är ju utomhus och håller på distansen, förklarar Sophia Lücke som fortsätter:

– Planen var att vi skulle köra många föreställningar i sommar. Men nu har det inte blivit så. Dessutom har vi ingen fysisk publikkontakt, som det var tänkt.

Smygpremiär i juni

"På villande hav" hade smygpremiär i slutet av juni, men har sedan dess fått ta paus. I helgen är det dags igen på föreställningar fredag 28 och lördag 29 augusti samt fredag 5 september.

Precis som med "Fröken Julie" tänker Teater Hybrid ta föreställningen på turné.

– Det positiva med vår uppsättning är att den går att spela i mindre rum, säger Lava Lidén.

– Så det kommer funka bra under coronaåret.

Maktspel

"På villande hav" får mig att tänka på Evert Taube och "Jag kommer av ett brusand´ hav", hans självbiografi. Blir det någon Taubemusik i föreställningen…?

– Nej, det är det inte. Sławomir Mrożeks pjäs är snarare en uppgörelse med stalinismen. Blir det musik blir det Kjell Höglund, menar Sophia Lücke.

– Ja, det är en humoristisk satir om maktspel. Vi blev helt enkelt intresserade av maktspel efter att ha spelat "Fröken Julie", säger Lava Lidén.

– Nu handlar det om tre personer som är skeppsbrutna och ska avgöra vem som ska ätas upp.

På villande av

Är: En pjäs skriven 1961 av den polske författaren, dramatikern och konstnären Sławomir Mrożek, som en uppgörelse med stalinismen. Pjäsen har också filmatiserat.

Spelas: Fredag 28 och lördagen 29 augusti samt 5 september på barken Viking av Teater Hybrid.

Regi: Hanna Holmqvist

Roller: Brinde Karlsvärd, Lava Lidén, Sophia Lücke samt Bjarki Ardenheim.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG