Kreativ duo. Peter Janson och Helena Ek är aktuella med sitt fjärde album. Foto: Kai Martin

Paret som blev en kreativ musikskapande duo

Enkelt och eget. Så är det när sångerskan Helena Ek och kontrabasisten Peter Janson möts musikaliskt. Nu är duon aktuell med nytt album med poesi.

  • Publicerad 17:00, 20 aug 2021

De är samboparet från Guldheden som inte riktigt är överens om vad som kom först: det musikaliska samarbetet eller kärleken. Men tretton år efter första mötet står de med sitt fjärde album med egenskapad musik. Till sin hjälp har de poesi från poeterna Lina Ekdahl, som de jobbat med tidigare, Kristina Lugn, Sonja Åkesson och Bruno K Öijer.

– Man behöver inte tycka om poesi för att uppskatta det här, menar Helena Ek.

Musiken är sprungen ur parets respektive bakgrunder: medeltida musik, nordisk folkmusik, barockmusik, klassisk musik och jazz. Duon håller det enkelt och eget med Helena Eks sång till Peter Jansons kontrabaskomp.

– Det smyger sig väl inte lite bossa också och Cornelis Vreeswijk var ju min största inspiration då jag var yngre, säger hon i ett försök att rama in hennes och Peter Jansons musik.

Båda är, normalt sett, ute och spelar mycket i Sverige. Från söder till norr. Ja, så långt som upp till Korpilombolo, två timmars bilresa norr om Haparanda.

– Men egentligen har vi inte spelat så mycket norr om Dalälven, erkänner Peter Janson.

Men den här sommaren ligger paret lågt.

– Vi hoppas på att få komma igång i höst, säger Helena Ek, som berättar att det kan bli mellan 60 och 80 speltillfällen per år.

Helena Ek/Peter Janson

Är: Sambor och en duo, som sedan 13 år tillbaka jobbat ihop med henne på sång och han på kontrabas. Musoken är inspirerad bland annat av nordisk folkmusik, barockmusik, klassisk musik och jazz.

Bor: Södra Guldheden.

Aktuella: Med nya albumet "Grillad fisk", där de tonsatt dikter av Lina Ekdahl, Kristina Lugn, Sonja Åkesson och Bruno K Öijer.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39