Paul tittar mer inåt än utåt

Med sitt nyss utgivna debutalbum "Something to die to" har Göteborgsmusikern och kompositören Paul Bäcklin kommit närmare sanningen om hur han vill låta. Nu är han redo för nästa steg.

  • Publicerad 17:00, 28 nov 2021

Det var läskigt att bli producerad av honom...

LÄS MER: GöteborgDirekts guide till kultur och nöje

När vi träffas har han precis haft sin releasefest för sitt efterlängtade soloalbum "Something to die to". Han är nöjd. Ja, med både plattan och spelningen med sitt band.

– Det kunde inte ha blivit bättre. Det var som ett bröllop. Eller en begravning. Men kanske mer som en klassträff där man fick möjlighet att träffa folk från förr, säger han.

Paul Bäcklin är sångaren som länge varit frontman i och grundare av stoner-/americanainfluerade Diamond Man Clan. Med sig därifrån har han Johan Weber, som producent.

– Vi har jobbat ihop halva livet. Träffades på gymnasiet. Det var läskigt att bli producerad av honom, för han är ju främst min vän. Det krävdes några samtal innan, säger han om diskussionerna som ledde till de rågångar i arbetsdisciplinen som sedan kom att råda.

Pluggat i tre år

Paul Bäcklin gick i våras ut utbildningen "Individual performance" på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Den tänkta grande finalen med examenskonserten kom av sig.

– Jag hade pluggat i tre år, så fick jag underkänt, säger han och ser fortfarande lite snopen ut.

Men allt har sin förklaring.

– Coronan fördärvade alla möjligheter till rep med mitt band. Av en konsert blev det en två minuters låt. Det räckte inte till. Men... jag får komplettera senare.

Så albumet "Something to die to" har blivit hans revansch. På den mångfacetterade skivan samsas stilarna i spelglädje och uttryck. Om han tidigare spänt sina musikaliska muskler i Diamond Man Clan är spelandet här mer lekfullt, avslappnat och nyfiket.

– Ja, jag har sökt ett mer återhållsamt uttryck. Jag har mer tittat inåt än utåt och försökt skala ned till själva essensen. Istället för att jag tidigare ha tagit de första bästa tankarna har jag försökt ta reda på varför tankarna blivit till.
Till "Something to die to" har Paul Bäcklin satsat mer än sitt känslokapital. Den självfinansierad och utgivet på eget bolag.

– Ja, det har inte varit gratis. Det är kryptovaluta som har betalat skivan. Jag har inget skivbolag, det är mitt sparade kapital som har gått åt. Jag har till och med tvingats sälja en gitarr för att kunna betala hyran.

Musiken viktig

Den egna musiken är viktig. Så Paul Bäcklin ser hellre framåt än tvekande sneglar bakåt eller åt sidan. Han är igång med ny musik och nya inspelningar.

– Jag har redan låtar färdigskrivna.

Han bor tillsammans med sin sambo i en etta i Sandarna. Men det är i torpet i Lysekilstrakten skapandet mår bäst.

– Under coronan var jag nästan bara där och skrev massor med musik. Det är en väldigt inspirerande miljö.

Paul Bäcklin

Är: 32. Sångaren, låtskrivare och musiker. Jobbar deltid i en jeansbutik i Göteborg. Gick i våras ut Individual Performance på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg efter tre års studier. Var sångare och ledare i stonerrock/americanabandet The Diamond Man Clan sedan 2012.

Bor: I Sandarna med sin sambo, Ella Bergström, medlem i Katthem.

Aktuell: Med debutalbumet "Something to die to" och singeln/videon "Amber" regisserad av italienaren Nicola Camoglio.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21