PeO sjöng på sista versen

I februari insjuknade PeO Axelsson svårt i covid-19. Han var nära att mista livet, men var mest bekymrad för att han inte skulle bli färdig med sin nyss inspelade låt. Då skrev han sista versen

  • Publicerad 17:40, 18 jun 2021

Jag var inte rädd för att dö.

Att covid-19 är en pandemi som är som rysk roulett vet vi nu efter ett drygt år. För fritidsmusikern PeO Axelsson blev det tydligt då han insjuknade och hamnade på IVA på Östra Sjukhuset.

– Jag hade 44-procentig syreupptagning, blodförgiftning och lunginflammation. På sjukhuset förhandlade de om att lägga mig i respirator. Det märkliga var att jag kände mig bättre än vad jag var. Trots att jag hade problem med andningen kände jag inte det.

Sista versen

PeO Axelsson sjöng verkligen på sista versen, men klarade sig mirakulöst.

– Jag kommer ihåg en manlig sköterska, Bengt, som jag aldrig fick tacka för hjälpen. Han pratade med mig om helt andra saker än hur sjuk jag var. Sedan tror jag att jag haft nytta av att jag, innan jag blev sjuk, har gått en mil om dagen.

Låg på intensiven

När PeO Axelsson hamnade på sjukhuset höll han på att spela in en ny låt tillsammans med producenten och ljudteknikern Dan Johansson i sällskap med multimusikern Gunnar Frick.

– Jag började med den i januari. Men hann inte färdigt med texten, som var till farsen som gick bort för tre, fyra år sedan. Jag var med honom hela den sista tiden. På begravningen sjöng jag Olle Ljungströms "Min far och jag" med egen text. Jag hade helst velat göra en egen låt, men hann inte med. Nu hade jag haft tid och de två första verserna är tillägnade honom.

PeO Axelsson låg på intensiven i fem dagar. På Östra sjukhuset kom den sista versen i "Enter the light" till honom.

– Ja, den är riktad till mina barn. Jag var inte rädd för att dö. Jag har levt ett gott och trevligt liv. Men 55 år... nä, det var för tidigt att vika ner sig.

Nu några månader senare är han både utskriven och nära nog helt rehabiliterad. Han kan ta sikte mot framtiden. "Enter the light" är utgiven under hans artistalias Pax och nyligen spelades en video in. Nu fortsätter han med att göra mer musik på temat livet.

– Först ut i år var "You". Till min sambo som jag träffade för två år sedan.

Slapp respirator

Han välsignar det faktum att han inte hamnade i respirator. Orsaken är krass.

– Jag var rädd för det. Hamnar man där kan det skada rösten med en slang ned i strupen. När jag kom ut kunde jag efter sjukskrivningen lägga sången på låten. Vi gjorde allt på en dag.

Hur klarade lungorna det...?

– Det är möjligt att det hörs. Men det kan jag leva med. Nu funkar det bra och jag är nästan återställd. Jag tycker att det vände tillbaka rätt snabbt.

Efter att ha spelat sedan tonåren, PeO Axelsson medverkade på sin första singel som 15-åring, gör han 40 år senare solodebut.

– Ja, först nu, säger han och ler.

– Men vissa låtar platsade inte i bandet.

PeO Axelsson

Är: 55. Jobbar med marknadsföring, är marknadschef och VD för nätverket Marknadscheferna. Låtskrivare, basist och sångare. Hobbymusiker med bakgrund i olika band där gruppen King's Club återförenats.

Bor: I Nordostpassagen. Uppvuxen i Ödeshög.

Familj: Sambo och två barn från ett tidigare förhållande.

Aktuell: Med sin låt "Enter the light", en hyllning till livet, där han skrev sista versen på sjukhuset svårt drabbad av covid-19.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12