Till häst mot höst. Per Andersson har premiär på sin enmansrevy i september på Lorensbergsteatern. Foto: Kai Martin och pressbild

Per Andersson siktar mot hösten med ensamrevy

Sedan tonåren har han längtat till Lorensbergsteatern. En lapp från tioårsåldern tar honom dit. I höst har Per Andersson premiär på ensamrevyn "Räkhästen".

  • Publicerad 19:03, 18 mar 2020

Det var det finaste erbjudandet jag någonsin fått.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Som liten grabb i Balltorp skrev han ned saker på lappar och servetter. Som tioåring blev det ett år på en lapp som han sparat: Räkhästen. Utan att veta vad det betydde eller vad han skulle ha den till.

Nu vet han.

– Jag ville inte att revyn skulle heta "En tokig kväll med Per Andersson" eller något liknande. Så mindes jag min lapp och slängde ur mig "Räkhästen"! Responsen var väl inte så bländande, säger han och skrattar.

– Så det blev tvärt nej. Men på morgonen efter att vi haft mötet fick jag svaret att ingen hade kunnat släppa det. Så… ja, det blev "Räkhästen – i huvudet på Per Andersson".

Ensam på scen

Revyn, där han står ensam på scen tillsammans med kapellmästare Per Johansson med orkester, har premiär på Lorensbergsteatern 24 september.

– När vi var i tonåren åkte vi in till stan bara för att hänga utanför Lorensbergsteatern. Det var våra drömmars mål. Det var dit vi ville. Så det är något jag längta efter. Nu blir det med den här enmansrevyn och det känns alldeles fantastiskt.

Till sin hjälp med manus har han trogne kompanjonen Håkan Johnsson och Rikard Ulvshammar från Grotesco.

– De har aldrig jobbat tillsammans tidigare. Men det har gått fantastiskt bra. Vi bestämde att vi skulle stå på tre ben beträffande den här showen: 1. En enmansrevy som skulle ha mycket gubbar och peruker. 2. Det skulle vara nyskrivet, men jag har också lovat mamma att ha med två till tre äldre nummer. 3. Eftersom titeln på revyn är från den där lappen från mig i tioårsåldern är det ett slags hyllning till fantasin som barn har, säger Per Andersson.

– Jag har ju själv barn och har insett att fantasin är som störst när man är fyra år, allt annat utvecklas sedan. Men inte fantasin.

Symbol för fantasin

Men det är ju något som du ändå har bejakat?

– Tack snälla. Men kanske är det därför som "Räkhästen" är en symbol för fantasin och för det där fina barnasinnet.

Hur har du lyckats klämma in det här i det ansträngda schema?

– Det har tuffat på bra. Jag tog ledigt någon månad för att skriva på det här och det har känts roligt. Vi har skrivit tillsammans och var och en för sig. Tillsammans med Per Johansson har vi skrivit ny musik.

Blev inbokad

Hur kom föreställningen till?

– Jag hade fått frågan om att göra en enmansshow, något jag aldrig tidigare gjort. Så det var smickrande, men jag ser mig ju mest som en ensemblegubbe. Så får jag beskedet att produktionsbolaget Blixten & co hade bokat Lorensbergsteatern för mig, så det var bara att köra. Det var det finaste erbjudandet jag någonsin fått.

"Räkhästen" med Per Andersson

Är: En nyskriven revy med Per Andersson, som skrivit manus tillsammans med Rikard Ulvshammar och Håkan Johnsson.

Premiär: På Lorensbergsteatern 24 september, där den spelas fram till och med 3 oktober. Planen är att föreställningen ska bli mobil och turnera efter årsskiftet.

Regi: Anna Vnuk, regissör, koreograf & dramatiker, som bland annat har regisserat "Grotesco på Scala - en näradödenrevy".

Biljetter: Till försäljning från och med fredag 20 mars.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11