Per är redo för ett fullsatt Liseberg

Lisebergs konsertscen har haft det tufft med både pandemi och ett nytt, utskällt, biljettsystem. Per Alexanderson är den som bokar band till nöjesparkens scener och ser nu fram emot artistsommaren på Liseberg.

  • Publicerad 16:00, 22 maj 2022

Alla kan göra fel. Nu har vi gjort det enklare…

Tack vare barndomsvännen Pärs storebror Jan upptäckte Per Alexanderson musiken tidigt.

– Jag fick låna skivor och när jag, då jag var var nio, tio år, fick en kassettbandspelare i julklapp kunder jag spela in dem. Sedan började jag köpa plattor själv.

Föga anade han då att musiken också skulle bli hans yrke. Men lågkonjunkturen fick honom till Linköping och studier på högskolan.

– Ambitionen var väl kriminologi. Leif GW Persson hade precis gjort en utredning om kvinnomisshandel, som inspirerade. Jag hade sökt jobb på batterifabriken i Hultsfred, men inte ens där fick jag jobb, så det blev studier i några år.

Startade festival

Men så ringde vännen Gunnar Lagerman från Hultsfred och sa "Vi ska starta en festival". Per Alexanderson flyttade hem och tillsammans med Putte Svensson Sahlin, Gunnar Lagerman och Håkan Waxegård startades 1986 den festivalen som kom att bli Sveriges största.

Rekordmånga konserter i Göteborg sommaren 2022

– Första året gick bra. Det klarade vi med envishet och vilja. Men vi var ju novisen vid spisen, som trodde vi kunde göra ett Roskilde bara för att vi hade varit där.

Så 1987 års festival blev en katastrof med 644 000 kronor i skulder.

– Det gick åt skogen. Vi genomgick ett stålbad. Men… 20 personer fick ett lån på 10 000 vardera. Genom bidrag och avskrivning var vi skuldfria 23 december 1987. Jag åkte runt med ett checkhäfte och chokladkartonger till dem vi var skyldiga pengar. Det var en väldigt skön känsla.

Erfarenheten gav mer noggranna bokningar och Per Alexanderson blev anställd av festivalen, blev kvar till 1994, men var fortsatt kvar i ledningsgruppen i ytterligare några år.

Istället väntade Stockholm och uppdrag för Sveriges Radio och Export Music Sweden.

– Jag var bland annat projektledare för radioserien "Livet är en fest" där Stefan Wermelin var programledare. Inspirationen var ifrån BBC:s musikserie om den brittiska musikhistorien. Vi ville göra the full story of Sweden's rock'n'roll.

I Stockholm kunde han också följa favoritlaget Hammarby. Förvisso ett udda val med en uppväxt bara mil ifrån Östers Växjö.

– Det var av två skäl. Fotbollsalbumen och det faktum att vi hade ett kvarterslag som hette just Hammarby. Det sin tur berodde på att spelarna i Hammarby såg ut som medlemmarna i Uriah Heep, medan Östers spelare såg ut som revisorer.

Från Stockholm styrde han kosan till Malmö och uppdrag för Malmöfestivalen innan han mellan jobb sökte tjänsten som underhållningschef på Liseberg.

Blivit kvar

2011 anställdes han och har blivit kvar.

– Men när jag fyllde 60 förra året klev jag av med jobbet som underhållningschef för att bli artistbokare.

Uppdraget 2011 var tydligt. Att locka både publik och artister till den stora scenen.

– Det var en rolig utmaning. Vi hade en bra scen, bra teknik, teknisk kompetens.

Allt gick bra fram till pandemin 2020.

– Det var en märklig känsla att inte vara behövd.

Nu är emellertid Per Alexanderson redo för säsongen 2022 med en rejäl lista med band och artister som ska uppträda på Lisebergs scener. Han ser fram emot evenemangssommaren – inte bara på Liseberg utan i Göteborg i stort. Men just för nöjesparken har man stött på patrull. Förslaget om biljettförsäljning plus årskort för att se konserter på Liseberg fick dras tillbaka.

– Alla kan göra fel. Nu har vi gjort det enklare, men behållit den där femtiolappen för konserten. Vi behöver det för att kunna få en trend på publiktillströmningen.

Per Alexanderson

Är: 61. Artistbokare på Liseberg. Tidigare underhållningschef i nöjesparken. Var med och startade Hultsfredsfestivalen. Har jobbat för Sveriges Radio, var bland annat projektledare för programserien "Livet är en fest".

Bor: I Göteborg. Uppvuxen i Hultsfred.

Familj: Fru och tre barn.

Intressen: Musik och fotboll, håller på Hammarby.

Aktuell: Med nöjesprogrammet på Lisebergs stora och lilla scener med start 21 maj med Myra Granberg (Lilla scenen).

Visa merVisa mindre

Per Alexandersons Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Scandinavium – Gamla Ullevi

Spårvagn – Färja

Bokmässan – Filmfestivalen

Slottsskogen – Delsjön

Avenyn – Linnégatan

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44