Per Svensson om ljudet av Göteborg, konsten och livet

Han har ögon och öron mot Göteborgs hamninlopp. Från tionde våningen fångar han stadens nyanser i musik och konst. Per Svensson är majornabon i ständigt skapande.

  • Publicerad 16:00, 14 aug 2021

Jag älskar musik, men konsten är mitt jobb.

Det är lätt att tro att Per Svensson, konstnären och musikern, inte har kommit så långt i livet. Han bor nu bara några nummer ifrån på den gatan där han växte upp. Men det har naturligtvis skett åtskilligt under hans kreativa år på jorden.

– Jag har bott i både Stockholm, Värmland och Skåne under längre perioder, säger han som vände åter till hemstaden för drygt 20 år sedan och blivit kvar sedan dess.

Inte konstigt. Lägenheten i Stockholm kunde han byta mot en i just Majorna, på tionde våningen med en milsvid utsikt över hamninloppet och bort mot Älvsborgs fästning och Vinga fyrs flämtande sken.

Inspirationen kommer

Det är här han kan stå länge och bara insupa utsikten. Höra långt där nere Oscarsledens puls slå, hamnens brus, stadens ljud; det han försöker fånga i sin musik eller i konsten: Göteborgs sound.

Så kommer inspirationen. En skiss på ett papper. Eller musik, som han går in till sin studio i lägenheten och börjar komponera.

– Jag älskar musik, men konsten är mitt jobb. Det är konsten som finansierar min musik, förklarar han, som växte upp med Garageligan i slutet av 70- och början av 80-talet, hängde på Sprängkullen och blev en del av Freddie Wadlings entourage i Haga.

– När jag lyssnade på band från Stockholm hörde jag ju att det hade ett annat sound. Göteborg hade, soundmässigt, ett förhållande till Atlanten, till England och USA. Jag vill skapa en stämning som berättar om Göteborg. Som en cirkel som letar efter sitt ursprung. Det sitter i ryggmärgen, precis som soundet.

Umgicks med Freddie

Han var 13 år när han fick sitt första instrument, det som blev starten på den musikaliska kreativiteten.

– Det var en elgitarr, en Bellwood Star från Hobbex, som jag körde genom mina hörlurar. Det blev ett väldigt distat ljud, så distorsionen upptäckte jag tidigt.

Umgänget med Freddie Wadling blev mer än vänskap, där relationen kom att utvecklas till ett gemensamt skapande.

– Han var generös. Men det tog tid. Jag har lärt mig mycket av honom musikaliskt och att ha tålamod.

Freddie Wadling berättade att han ville samarbeta musikaliskt med Per Svensson. Men just det skulle komma att dröja.

– Jag fick vänta, helt enkelt.

Först 2006 startade det och ur detta steg Kingdom of Evol med medlemmar ur klassiska Freddiebandet Liket Lever och Union Carbide Productions, som bland annat resulterade i två album.

– Freddie gillade ju att teckna, så det sista jag gjorde för honom var att köpa pennor och block. Hans låtar kom till genom tecknandet, säger han om den legendariske Göteborgsprofilen som avled 2016.

Ljudskapande

Per Svenssons musik sträcker sig från ljudskapande, något han började med redan på 80-talet, till det psykedeliska, rockiga sound han nu visar med senaste albumet "Gothenburg sound".

Hans konst och musik går hand i hand och ger varandra inspiration. Han lyssnar in för att förmedla ut. Så är hans stora megafoner, skapade i två versioner för utomhusutställning Pilane på Tjörn 2018 respektive 2020, signifikativa för hur han tänker.

– En megafon är ju för att göra sig hörd. Originalidén med megafonen var egentligen för att man ska få säga sin mening. Men det kan också vara en tratt för att lyssna.

Verken Ocean Audioscope (2018) och Talking Point (2020) är nu sålda och ägare är Pilane Skulpturpark Egendom.

– Den senaste gjorde jag med tanke på pandemin och att man skulle ha distans till varandra, säger han om verket som har två stegar upp till vardera ände av megafonen.

Per Svensson

Är: 56. Musiker och konstnär. Fick sitt stora konstnärliga genombrott med internationell spännvidd för cirka tio år sedan. Har under många år jobbat med Freddie Wadling i bland annat bandet Kingdom of Evol. Men har också en solokarriär med en mängd album.

Bor: I Majorna.

Familj: Frun Carin, tre barn från tidigar relationer, barnbarn, samt två bonusbarn.

Aktuell: Med albumet "Gothenburg Sounds" och utställning i Göteborgspaviljongen, ’’Alkemiskt Universum” och ”Stjärnkikare/Telescope” Alma Löv Museum i Värmland. Utställningen pågår till 29 augusti.

Visa merVisa mindre

Per Svenssons Göteborgsfavoriter

Ullevi – Scandinavium

Älsborgsbron – Hisingen

Way out West – Kulturkalaset

Spårvagn – Färja

Götaplatsen – Järntorget

Botaniska –Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Konstmuseet – Stadsmuseet

Saluhallen – Feskekörka

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39