Ramhandling. Peter Gissy skriver böcker med Göteborg med omnejd i handlingarna. Foto: Kai Martin

Peter Gissy går utanför ramen i nytt bokprojekt

Han trodde att succéromanen "En avgörande ledtråd" skulle bli hans sista. Men någonstans glömde Peter Gissy sätta punkt. Nu ska han skriva en kriminalroman i feelgoodgenren.

  • Publicerad 10:00, 10 apr 2021

Peter Gissy Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Göteborgsoperan – Konserthuset

Linnégatan – Avenyn

Filmfestivalen – Bokmässan

Saluhallen – Feskekörka

Slottsskogen – Delsjön

Röda sten – Saltholmen

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Det händer emellanåt att Peter Gissy får erbjudanden han inte kan tacka nej till. Tillfällen som öppnar för möjligheter, som i sin tur blir en ny kurs mot framtiden. Så när han för inte så länge sen berättade i en intervju att hans senaste kriminalroman "En avgörande ledtråd" också skulle bli hans sista blev det inte riktigt så.

– Ett förlag hörde av sig med en idé och frågade om jag var intresserad. Jag kunde inte låta bli. Det kommer bli en deckare kombinerad av feelgood, säger Peter Gissy, smickrad över förslaget.

Han befinner sig i ett stim just nu där "En avgörande ledtråd" blivit flitigt streamad sedan den kom ut som ljudbok för några veckor sedan.

– Ja, den har slagit alla rekord sedan den publicerades, säger han om succén och den fina responsen han fått.

 

Fortsätter. Göteborgsförfattaren Peter Gissy trodde han var klar med skrivandet. Men nu siktar han på fler böcker. Foto: Kai Martin

Jag har varit här längre än jag har varit någon annanstans.

Till Göteborg 1971

Inte illa för en Landskronagrabb som kom till Göteborg 1971.

– Jag har varit här längre än jag har varit någon annanstans. Egentligen är jag bara på genomresa, men tycker ju så förtvivlat mycket om stan. Redan från början utspelade sig mina böcker här. Jag använde mig till och med tidigt av ställen där jag bodde, som Åkered, säger han, som nu bor i Linnéstaden.

Skrivandet har blivit hans profession, men det var musiken som drog mest då han var ung. Som gitarrist i popbandet Len & the Poisoners skapade sig han en karriär som gav rykte om sig – åtminstone i Skåne.

– Vi var med i en twistbandstävling då jag var 17 år, en tävling som jag tror Björn Skifs band vann, berättar Peter Gissy.

– Nu spelar jag bara hemma. Men vi hade en revival i Skåne för några år sedan med tre av originalmedlemmarna.

PR-chef

Peter Gissy är journalist i grunden. Men då han kom till kvällstidningen GT 1985 var det för rollen som PR-chef.

– Den var helt ny och det fanns ingen arbetsbeskrivning. Jag försökte få en av chefredaktör Bengt Hansson, som aldrig hade tid. Plötsligt kom alla springande med sin pärmar gällande alla evenemang. Det var bara att hugga i.

Det höll i fem år när förutsättningarna ändrades. Peter Gissy fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till och blev frilansjournalist 1990.

– Av GT fick jag ett kontor i centrala Göteborg och behålla tjänstebilen i ett år. Det var bra, jag ville pröva något annat.

Så blev det också 1994 när drömmen om att skriva en deckare tog fart.

– Jag hade tid över. Tog en restresa till Gran Canaria, låste in mig och började skriva på min nyinköpta laptop.

Började gråta

"Röd död" 1996 blev hans egentliga författarstart, som efter 25 år har gett cirka 50 publiceringar.

– När jag fick den första boken antagen av förlaget gick jag in i vardagsrummet och började gråta. Det var stort för mig.

"En avgörande ledtråd" är den roman som tagit längst tid – fyra och ett halvt år – att skriva. Länge saknade boken också förlag – åtminstone som annat än ljudbok.

– Jag uppvaktade Storytell, som ville skriva kontrakt. Men de ger ju bara ut ljudböcker, så jag sökte ett förlag för fysisk utgivning. Men det var inte så lätt, säger Peter Gissy som ändå hittade rätt till slut genom hybridförlaget Hoi, där han fick delfinansiera sin utgåva, som nu har blivit succé.

– Jag har fått väldigt god hjälp av dem på förlaget.

Peter Gissy

Är: 73. Författare, journalist och föreläsare. Höll bland annat en kurs 1999 i deckarförfattande där Camila Läckberg var en av deltagarna.

Bor: I Linnéstaden. Uppvuxen i Landskrona.

Familj: Hustru, utflyttade barn samt barnbarn.

Aktuell: Med kriminalromanen "En avgörande ledtråd", som också finns som ljudbok, nyligen utkommen.

Bibliografi: Bokdebuterade 1986 med "Ska vi spela kort?", om kortspel. Den skönlitterära debuten skedd tio år senare med deckaren "Röd död". Därefter har ett 50-tal publiceringar gjorts.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20