Peter Simson skrev om lyckan – "jag har ju ingen blues"

Med nya albumet "Någon som jag" har rutinerade artisten Peter Simson äntligen gjort ett album som hämtar ur honom själv. "Det har jag aldrig gjort förut."

  • Publicerad 16:10, 29 nov 2020

Jag söker ju egentligen det skeva, det som berör.

I 25 år har Peter Simson varit gamängen på scen, som underhållit med den äran. Med sin röst och sin entusiasm har han lockat publik, oavsett om det handlat om Drängarna under bandets första, succéfyllda år, med sin medverkan i "Fame factory" eller som soloartist. Men under alla dessa år har han också saknat något väsentligt.

– Jag gjorde en summering av mitt musikerliv nyligen. Jag som sett mig som en originalartist under alla år har kanske bara varit det en bråkdel av den tiden, säger han.

Sången viktig

Han pekar på bland annat en sak, men inte desto mindre väsentlig: sången.

– Det måste kännas något då man sjunger. Ta Bono eller Springsteen… har du någonsin hört dem uttrycka något utan mening? Sångpedagogen Monica Einarson tog upp det med mig när jag var med i "Fame factory". Men det har tagit tid för mig att förstå det. Jag har helt enkelt varit coverskadad där ingen egentligen bryr sig vad man sjunger om.

Nu har det blivit ändring på det. Bland annat var Peter Simson tvungen att gå omvägen med andra projekt, som att bli företagare.

– Ja, jag behövde ändra min självbild. 2011 köpte jag in mig i Demo group och det var faktiskt något jag letat efter, säger han om eventföretaget med kontor i Mölndal men med förgreningar i hela Norden.

Men med tiden har också tankarna gått kring det som ligger honom varmast om hjärtat: musiken och artisteriet.

– Jag är medveten om att min cred är låg, trots att jag har varit med om mycket. Men jag har varit en ja-sägare. Men vad ska jag lämna efter mig…? En mick och fem gitarrer? Om man inte har tur att hitta genom nyckelhålet till framgång.

Haft framgång

Det kan tyckas märkligt. Peter Simson har haft sin beskärda del av framgång. Men har nu insett att han kanske inte alltid haft själ och hjärta med.

– Jag har följt minsta motståndets lag. Jag söker ju egentligen det skeva, det som berör, fortsätter han och säger att han har blivit en "hooker" på nyss avlidne singer/songwritern John Prine.

Nytt album i oktober

I slutet av oktober kom albumet "Någon som jag". En platta sprungen ur Peter Simsons eget djup och sina egna erfarenheter.

– Men jag har ju ingen blues, är lyckligt gift, har fina barn och bor bra. Det är ju inte synd om mig. Då fick jag rådet av min fru, som sa "Skriv om det!", säger han och ler.

– Många trodde att mina förra ep, den med jazzmusikern Fabian Kallerdahl, var början på något nytt. Men det var ju egentligen ett avslut.

Han syftar på "Österröd" 2019 där han lät sina tidigare framgångsrika Drängarnalåtar kläs i ny, jazzlik folkmusikdräkt.

– Jag är nöjd nu. Jag har gjort musik för mig själv och det har jag aldrig gjort förut.

Peter Simson

Är: 53 år. Musiker, låtskrivare och underhållare. Slog igenom som sångare i Drängarna 1995, men valde att gå sin egen väg efter några år. Medverkade i "Fame factory" 2003 och bildade Simson/DuPont i samma veva med gitarristen Pontus Borg. Ha därefter gjort flera soloalbum.

Bor: I Önnered.

Familj: Hustru och två vuxna söner.

Aktuell: Med senaste soloalbumet "Någon som jag", som kom i slutet av oktober. Då hade han också en releasespelning.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57