Pianisten Bengt Hallberg hyllas

Göteborgaren och jazzpianisten Bengt Hallberg må ha varit timid. Men med sin musik och stil gjorde han intryck – både nationellt och internationellt. Nu har boken om hans liv kommit.

  • Publicerad 17:30, 24 jun 2021

Erik Kjellberg är forskaren med fäbless för Bengt Hallberg som ligger bakom den omfattande boken "Bengt Hallberg jazzpianist – kompositör – arrangör – pedagog" om Göteborgsmusikerns liv och karriär. Här finns, förutom historien om Bengt Hallberg, en diskografi som omfattar hela hans karriär.

– Det finns inte någon musiker, åtminstone i Sverige, med sådan bredd. Han skrev ju i stort sett för alla genrer, säger Erik Kjellberg.

– Han låg aldrig i senare delen av sin karriär i fronten, utan höll sig på sin kant. Han hade stor integritet och utvecklade hela tiden sin stil. Det var imponerande och han var inte trendkänslig.

Boken blev Erik Kjellberg klar med för ungefär ett år sedan.

– Sedan tog produktionen, med bilder, korrektur och allt, sin tid.

Men Erik Kjellberg har inte nöjt sig. Han har tagit del av åtta flyttlådor med kvarlåtenskap från Bengt Hallberg.

– De stod länge på Artisten, men jag fick dem flyttad till Universitetsbiblioteket i Göteborg. Jag håller nu på att bringa ordning i dem. Jag hann långt innan coronan kom. Jag som forskare har tålamod. Det är viktigt att vara noga. Men det är ju kul också. Det ska bli en riktig katalog och jag har väl en veckas jobb kvar, som jag tänkte ta itu med i höst.

Bengt Hallberg

Är: Jazzpianist, dragspelare, kompositör och pianist. Född 1932 i Göteborg där han också växte upp. Han avled i Uppsala 2013. Han hade en karriär om åtta decennier och en rik skivutgivning.

Aktuell: I Erik Kjellbergs omfattande bok "Bengt Hallberg jazzpianist – kompositör – arrangör – pedagog", som nyligen kommit ut.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12