Förenar. Multiföreställningen "Pneuma" har premiär. Fr v Jonas Fröberg, Per Agélii och Robert Bolin. Foto: Kai Martin

"Pneuma" förenar teater, musik och skulptur

Föreställningen "Pneuma" förenar teater, musik och skulptur. En före detta likbod uppe i Konstepidemin tjänar som scen för denna annorlunda uppsättning.

  • Publicerad 18:00, 14 okt 2021

I skulptören Per Agéliis svala lokal, en uttjänad likbod uppe vid Konstepidemin, möts oliks element. Den 14 oktober har "Pneuma" premiär, där Jonas Fröbergs dramatik och skådespeleri möter Per Agéliis verk "Waves" inspirerad av tonsättaren Paula Matthusen nya musik.

– Rummets stämningar kommer påverka uppsättningen. Vi kommer ha plats för tio personer och det är kyligt här inne. Så publiken får ha på sig kläder, säger regissör Robert Bolin.

– Valet av platsen är ett formexperiment där vi sökt nya produktionsformer. Här är föreställningen underställd texterna. Vi sökte pengar för musiken och beställde ett verk. Nu är musiken vår utgångspunkt. Men jag måste också förhålla mig till de andra konstnärerna. Alla har beslutanderätt och det är i sin tur något jag måste ta hänsyn till.

Per Agélii har under tre år lyssnat på Paula Matthusens verk "Five pillars", som ligger till grund för "Pneuma". Under föreställningen rör sig hans skulpturer genom hans medverkan i rummet.

– Det har varit väldigt spännande att ta sig in i musiken. Men också svårt. Jag har funderat mycket över den tidsaxel jag måste göra, säger han.

– Jag har gjort saker för barnteater tidigare. Men det här är något annat. När vi förenar skulptur och ljus blir det riktigt spännande.

– Som regissör är det en utmaning att utmana, att på betydelsen som inte förklaras i text, fortsätter Robert Bolin.

– Ibland blir det mer koreografi.

Pneuma

Är: Ett scenverk som förenar Per Agéliis skulpturverk "Waves" med kompositör Paula Matthusens "Five pillars" och skådespelaren och dramatikern Jonas Fröbergs text. Allt länkas samman av regissör Robert Bolin.

Aktuell: Premiär 14 oktober. Spelas två gånger varje dag till och med 17 oktober uppe vid Konstepidemin.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21