Kärleksliv. Hagateaterns "Isadora och kärleken" sätter danspionjären Isadora Duncans kärleksliv i fokus. På bilden Sara Klingvall och Daniel Adolfsson. Foto: Kai Martin

Premiär för danspionjärens kärleksliv

Danspionjären Isadora Duncans liv var stor dramatik. Precis som hennes död 1927. Men då Hagateatern sätter upp "Isadora och kärleken" är det hennes kärleksrelationer som hamnar i fokus.

  • Publicerad 15:55, 1 okt 2021

Nu vill vi bara kötta på...

Isadora Duncan (18771927) levde för dansen. Den som hon med sann pionjäranda utvecklade och som gjorde att hon reste över hela världen för att utforska och missionera om.

Hon var en stark, och för sin tid frigjord, kvinna med starka mål. Men hennes liv kom att kantas av tragedier, som att hennes barn två och sex år gamla – omkom i en trafikolycka.

Tvingades byta pjäs

Men när nu Hagateatern sätter upp nyskrivna "Isadora och kärleken", med Pamela Jaskoviak som författare och Marcus Carlsson som regissör, är det med hennes kärleksliv i fokus.

– Av personliga anledningar tvingades vi att byta pjäs, säger Sara Klingvall, som spelar Isadora Duncan om hur pjäsen kom till.

– Men vi ville ha kvar Marcus som regissör, hade fått förtroende för Pamela Jaskoviak och det var hon som kom med förslaget om Isadora Duncan. "Visst är hon jobbig och egentligen för mycket", sa hon, som ändå hade hittat en ingång genom hennes kärlek.

– Ja, och vi fokuserar inte så mycket på dansen. Föreställningen är mer rörelse än dans. Och jag gick i gång på det där med kärleken, skjuter Marcus Carlsson in.

Intensivt drama

Pjäsen är ett intensivt drama på en dryg timme där Sara Klingvall lever sig in i Isadora Duncans liv. Hennes motspelare är Daniel Adolfsson, som gestaltar flera karaktärer.

– Jag får använda olika tempon och röster, allt i en och samma kropp för det finns inga klädbyten, säger han.

Sara Klingvall berättar om att när man bestämde sig för uppsättningen ville de hålla det enkelt med anledning av då rådande omständigheter.

– Det var i mars, kanske februari. Vi ville ha är en enaktare, som man inte kunde trassla in sig i, fortsätter Sara Klingvall.

– När man har arbetat med teater under corona har vi lärt oss att jobba på, men också med vetskapen om att det inte blir av, förklarar Marcus Carlsson.

Äntligen premiär

Ikväll är det alltså premiär. Sju veckors intensivt repetitionsarbete är över.

– Nu vill vi bara kötta på och det är härligt att få göra riktigt teater igen, säger Sara Klingvall, som är glad över att restriktionerna är över.

Isadora och kärleken

Är: En pjäs av Pamela Jaskoviak om danspionjären Isadora Duncans liv med hennes kärleksrelationer i centrum

Var: Hagateatern, med premiär 1 oktober. Spelas till och med den 5 november.

Regi: Marcus Carlsson.

I rollerna: Sara Klingvall och Daniel Adolfsson.

Ljud/ljuddesign: Ludvig Sjöstrand.

Scenografi/kostymdesign: Heidi Saikkonen.

Isadora Duncan: (1877–1927) var amerikanskan som reste till Europa för att utveckla dansen som konstform. Hon avled i en bilolycka där hennes lång sjal fastnade i ett hjul och ströp henne.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39