Flitiga. Psychotic Youth, med Jörgen Westman i spetsen, är aktiva på skivutgivningsfronten. Foto: Kai Martin

Psychotic Youth möter Abba i ny EP

Göteborgsbaserade Psychotic Youth låter inte sin powerpop dräneras av någon pandemi. Istället har både 2020 och 2021 satt fart på kreativiteten. Nu är gruppen aktuell med sin nysläppta Abba-EP och mycket, mycket mer.

  • Publicerad 11:00, 4 jul 2021

Mycket nu. Jörgen Westmans Psychotic Youth ger ut nytt, samlar gammalt och delar utgivningar med andra band. Foto: Kai Martin

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Psychotic Youth är powerpopbandet som inte låter en pandemi förstöra kreativiteten.
Förra året kramade det kreativa bandet ut fyra album – något av ett modernt rekord.

År 2021 är den Göteborgsbaserade gruppen inte sämre. Split-albumet med danska Tommy & the Rockets kom i februari. Nyligen kom gruppens Abba-EP, där Psychotic Youth klär det legendariska svenska bandet i ny, intensiv musikalisk dräkt.

Abba-EP

– Jag hittade ett annat band som spelat in annorlunda versioner av Abba-låtar. Jag tyckte det lät bra. Jag gjorde några demoinspelningar, som jag presenterade för bandet. Alla var väl inte helt entusiastiska inför projektet, men när vi väl spelat in allt ändrades det, säger gruppens starke man, sångaren, gitarristen och låtskrivaren Jörgen Westman per telefon från sin lägenhet i Kortedala.

– Nu pratar vi till och med om att det här kanske är det bästa vi har gjort.

Du verkar vara väldigt produktiv...?

– Ja, det har alltid varit så. Jag sätter på kranen så rinner det till.

Jo, Psychotic Youth kör på där allt från samlingsalbum till splitskivor – där gruppen delar på uppgiften med kompisband – och nytt material.

– Vi har precis nu kommit med en splitskiva med skånska bandet Kahuna Surfers. Med italienska Radio Days spelar vi varandras låtar. Det är en platta som kommer i september. Från deras senaste skiva finns det en video där jag, Morten Henriksen från norska Yum Yums, Kurt Baker och Paul Collins från the Beat lägger sången.

Idel ädel powerpopadel

Idel ädel powerpopadel, med andra ord. Samt väldigt speciellt med just Paul Collins för Jörgen Westman.

– Det är få förunnat att få spela ihop med sin idol. Men vi gjorde det 1996 när han gästade Harrys i Göteborg. Då bodde han också hos mig och vi har träffats efter det, säger Jörgen Westman om den amerikanske powerpoplegendaren.

Samlingsalbum

Dessutom höjer Psychotic Youth utgivningstemperaturen med samlingen "New wonders 1997–2021", som är en uppföljare på "Small wonders 1985–1995" på amerikanska etiketten Kool Kat Records. Gruppen jobbar också med albumet "Be in the sun" från 90-talets början.

– Lite andra infall och mer energi än slutresultatet, meddelar Jörgen Westman.

Releasefest

Mycket musik för gruppens fans runt världen. Men däremot kommer det dröja innan de kommer få se sina favoriter på scen igen.

– Det blir inget i sommar. Däremot har vi hyrt Sjömanskyrkan för releasefest den 2 oktober. Men på grund av rättighetsfrågor kommer det bli en privat tillställning.

Det är då gruppens nya album ska se dagens ljus.

Psychotic Youth

Är: Powerpopband med surfpunkinfluenser. Startade i Kramfors i mitten av 1980-talet. Flyttade verksamheten till Göteborg 1988, där har gruppen haft sin bas sedan dess. Gruppens frontman Jörgen Westman har varit med sedan starten.

Aktuella: Medverkar på italienska samlingen "Hey ho, let's go surfin'!", kom nyligen med sin Abba-EP, har gjort en split-ep med skånska Kahuna Surfers, har släppt EP:n "The Bellevue Tapes", delar utgivning inom kort med italienska Radio Days, kommer med nytt album i höst och nya samlingsalbumet "New wonders 1997–2021". Bland annat.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12