Flitiga. Psychotic Youth, med Jörgen Westman i spetsen, är aktiva på skivutgivningsfronten. Foto: Kai Martin

Psychotic Youth möter Abba i ny EP

Göteborgsbaserade Psychotic Youth låter inte sin powerpop dräneras av någon pandemi. Istället har både 2020 och 2021 satt fart på kreativiteten. Nu är gruppen aktuell med sin nysläppta Abba-EP och mycket, mycket mer.

  • Publicerad 11:00, 4 jul 2021

Mycket nu. Jörgen Westmans Psychotic Youth ger ut nytt, samlar gammalt och delar utgivningar med andra band. Foto: Kai Martin

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Psychotic Youth är powerpopbandet som inte låter en pandemi förstöra kreativiteten.
Förra året kramade det kreativa bandet ut fyra album – något av ett modernt rekord.

År 2021 är den Göteborgsbaserade gruppen inte sämre. Split-albumet med danska Tommy & the Rockets kom i februari. Nyligen kom gruppens Abba-EP, där Psychotic Youth klär det legendariska svenska bandet i ny, intensiv musikalisk dräkt.

Abba-EP

– Jag hittade ett annat band som spelat in annorlunda versioner av Abba-låtar. Jag tyckte det lät bra. Jag gjorde några demoinspelningar, som jag presenterade för bandet. Alla var väl inte helt entusiastiska inför projektet, men när vi väl spelat in allt ändrades det, säger gruppens starke man, sångaren, gitarristen och låtskrivaren Jörgen Westman per telefon från sin lägenhet i Kortedala.

– Nu pratar vi till och med om att det här kanske är det bästa vi har gjort.

Du verkar vara väldigt produktiv...?

– Ja, det har alltid varit så. Jag sätter på kranen så rinner det till.

Jo, Psychotic Youth kör på där allt från samlingsalbum till splitskivor – där gruppen delar på uppgiften med kompisband – och nytt material.

– Vi har precis nu kommit med en splitskiva med skånska bandet Kahuna Surfers. Med italienska Radio Days spelar vi varandras låtar. Det är en platta som kommer i september. Från deras senaste skiva finns det en video där jag, Morten Henriksen från norska Yum Yums, Kurt Baker och Paul Collins från the Beat lägger sången.

Idel ädel powerpopadel

Idel ädel powerpopadel, med andra ord. Samt väldigt speciellt med just Paul Collins för Jörgen Westman.

– Det är få förunnat att få spela ihop med sin idol. Men vi gjorde det 1996 när han gästade Harrys i Göteborg. Då bodde han också hos mig och vi har träffats efter det, säger Jörgen Westman om den amerikanske powerpoplegendaren.

Samlingsalbum

Dessutom höjer Psychotic Youth utgivningstemperaturen med samlingen "New wonders 1997–2021", som är en uppföljare på "Small wonders 1985–1995" på amerikanska etiketten Kool Kat Records. Gruppen jobbar också med albumet "Be in the sun" från 90-talets början.

– Lite andra infall och mer energi än slutresultatet, meddelar Jörgen Westman.

Releasefest

Mycket musik för gruppens fans runt världen. Men däremot kommer det dröja innan de kommer få se sina favoriter på scen igen.

– Det blir inget i sommar. Däremot har vi hyrt Sjömanskyrkan för releasefest den 2 oktober. Men på grund av rättighetsfrågor kommer det bli en privat tillställning.

Det är då gruppens nya album ska se dagens ljus.

Psychotic Youth

Är: Powerpopband med surfpunkinfluenser. Startade i Kramfors i mitten av 1980-talet. Flyttade verksamheten till Göteborg 1988, där har gruppen haft sin bas sedan dess. Gruppens frontman Jörgen Westman har varit med sedan starten.

Aktuella: Medverkar på italienska samlingen "Hey ho, let's go surfin'!", kom nyligen med sin Abba-EP, har gjort en split-ep med skånska Kahuna Surfers, har släppt EP:n "The Bellevue Tapes", delar utgivning inom kort med italienska Radio Days, kommer med nytt album i höst och nya samlingsalbumet "New wonders 1997–2021". Bland annat.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39