Solodebut. Författaren Fredrik Persson Winter ser Göteborg ur en mörk synvinkel Foto: Kai Martin

Psykologisk thriller som gräver i Göteborgsmiljö

Han är affärsjuristen som gillar att skriva. Nu har Fredrik P Winters "Grävlingen" kommit – en psykologisk thriller som gräver både i det undermedvetna och Göteborgsmiljö.

  • Publicerad 12:30, 22 maj 2020

Vardagen är fylld av affärsjuridik. Men all ledig tid går åt till skrivande och gärna då med övernaturliga inslag parat med psykologiska stämningar.

– Jag pluggade juristlinjen med start i Umeå. Men jag visste att jag ville jobba med språk och folk, inte brottmål. Så det blev affärsjuridik, säger Fredrik P Winter, där P står för Persson.

Så brotten hamnar istället i skrivandet. Efter att ha skrivit två ungdomsböcker med en författarpartner är nu "Grävlingen" hans solodebut, en psykologisk thriller i Göteborgsmiljö.

– Den handlar egentligen inte om brott, utan mer om psykologi. Jag har klätt in det i en deckarhistoria, som en ramhistoria. Det är egentligen tre historier som pågår, förklarar han.

Skrivandet har funnits sedan tidigt, för Fredrik P Winter och har under livet utvecklats till något mer än passion. Idén till "Grävlingen" väcktes till liv under ett dräneringsarbete i huset som han bodde i för några år sedan.

– Det skrapande ljudet, en tidig morgon, från grävskopan mot fasaden gav inspiration, säger han.

Därefter har all ledig tid gått åt till arbetet med boken, som nu är utgiven.

– Det har blivit mycket kvällar, helger och semestrar. Jag har valt bort de flesta fotbollsmatcherna på tv och Netflix, men det är det värt.

Fredrik P Winter

Är: 44 år, jurist och författare. Uppvuxen i Trollhättan. Kom till Göteborg 1997.

Bor: Vid Eriksberg.

Aktuell: Med romanen "Grävlingen", en psykologisk thriller som utspelar sig i Göteborgsmiljö.

Fritid: Lär sig spelar trummor. Gillar det Eurovison Song Contestaktuella belgiska bandet Hooverphonic.

Visa merVisa mindre