50 år sen. Pugh albumdebuterade 1969. Nu åker han på turné med "Ja dä ä dä!". Foto: Lennart Wernström

Pugh firar 50-årsjubileum i Göteborg

1969 kom Pugh Rogefeldts debutalbum "Ja dä ä dä!" – som kommit att bli legendariskt. Nu tar han albumet på turné där Göteborg får besök i maj.

  • Publicerad 13:00, 1 dec 2019

När "Ja dä ä dä!" kom var det snudd på en sensation. Anledningen...? Pugh Rogefeldts debutalbum var med låtar skrivna på svenska. Ovanligt i pop- och rocksvängen i Sverige på den tiden.

Albumet föregicks av singeln "Haru vart på cirkus" som kom 1968.

Plattan, med musikerna Janne "Loffe" Carlsson på trummor och Georg "Jojje Wadenius på gitarr och bas tillsammans med Pugh själv. Producent var legendariske Anders Burman, som också kontrakterade Pugh Rogefeldt, och som tekniker fanns Michael B Tretow, som sedan kom att bli Abbas hovtekniker.

Det är i år 50 år sedan albumet kom. Något som firades med spelning på Cirkus i Stockholm i oktober. En konsert som blev en succé som sålde ut och som prisades av både publik och kritiker.

På scen fanns då Ola Gustafsson, gitarr, Jerker Odelholm, bas, Andreas Dahlbäck, trummor, Martin Hederos, klaviatur, inklusive Jojje Wadenius, gitarr – av naturliga skäl kunde Janne "Loffe" Carlsson inte medverka då han avled avled 2017.

Nu har Pugh Rogefeldt bestämt sig för att ta framgången med jubileumskonserten på turné. Först ut blir Göteborg den 2 maj i Konserthuset. Därefter följer Västerås (6/5), Uppsala (10/5), Linköping (13/5) och Malmö (16/5).

Ja dä ä dä

Är: Pugh Rogefeldts debutalbum som kom hösten 1969 efter att ha spelats in under två dagar i början av juni. Plattan blev en framgång, där den räknas som det första rockalbumet på svenska.

Jubileum: I oktober gjordes en jubileumsspelning på Cirkus inför utsålt hus. Konserten blev en succé.

Aktuell: Jubileumsspelningen blir nu turné med start i Göteborg 2 maj på Konserthuset.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57