Caroline Wickberg kommer med sitt debutalbum. Foto: Kai Martin

Punkenergi möter singer/songwriterlåtar

Caroline Wickberg är ljudtekniker till sin profession. Men då hon gjort sitt debutalbum har hon klivit av den rollen för att få distans till sin musik. Ikväll, fredag 1 oktober, spelar hon med band på Skeppet.

  • Publicerad 18:00, 1 okt 2021

– Det är skönt att släppa över det till någon annan, säger hon om ljudtekniker- och producentarbetet där Per Stålhberg (Division of Laura Lee, Pablo Matisse) och Kalle Lilja (Långfinger, Woves in Haze) stått för den rollen förutom sitt deltagande som musiker.

Energi

Hon är låtskrivare, musikern och producenten som närt drömmen om sitt debutalbum länge. Nu har hon lyckats förena sina singer/songwriterlåtar med punkens och grungens energi och är aktuell med "Safe word".

– Egentligen var vi klara för ett år sedan, så jag har väntat sedan dess. Innan dess hade vi jobbat på plattan under ett år, vilket är snabbare än om jag hade producerat.

Caroline Wickberg kom med sin ep-debut 2009. Att det dröjde ytterligare elva år innan det blev ett album har sina förklaringar.

– Jag har egentligen alltid tänkt att det aldrig skulle bli ett album, så jag har inte skrivit för några större volymer låtar. Men så utmanade jag mig själv, blev målinriktad och stängde in mig i studion.

Uppvuxen i bushen

Hon är uppvuxen i Frillesås, ute i bushen som hon kallar det, men där växte drömmen om låtskrivande och en artistkarriär.

– Jag gödde en dröm om att bli jazzsångerska, gick på folkhögskola, men insåg att bli bra på sin musik och kunna leva på den är svårare än att bli fotbollsproffs.

Så hon började plugga musikproduktion och blev frilansande ljudtekniker.

– Men då hamnade mitt eget skapande i skymundan.

Hon fyller 37 i dagarna, har bott i Göteborg sedan 20-årsåldern. Pendlat mellan att bo på Hisingen, vid Odinsplatsen, Kapellplatsen och nu blivit majornabo.

Firar debuten

I nästan samma andetag som hennes flytt och födelsedag firar hon alltså att debutalbumet har kommit.

– Det är med en känsla av rädsla och nervositet, men också med mycket energi. Det är ju något som är uppbyggt sedan länge som nu ska släppas fritt. Det är det som är det coola.

Om känslorna är flera har också hennes musik flera ingångar.

– Jag ser mig som en singer/songwriter med mjuka låtar och harmonier, som nu får leka runt och som drivs på av trummor, bas och distade gitarrer. När jag skrev lyssnade jag mycket på Kents "Isola", som har elgitarrer på ett plockande sätt. Det är en av världens bästa plattor.

Caroline Wickberg

Är: 37 år. Ljudtekniker, producent, låtskrivare, musiker och sångare. EP-debuterade 2009.

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Frillesås, men har bott i Göteborg sedan 20-årsåldern.

Aktuell: Med debutalbumet "Safe word" och releasespelningen på Skeppet, 1 oktober.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39