Lågmäld röst. Kristofer Åström är aktuell med sitt senaste album. Foto: Kai Martin

Punkjäveln som hittade sin americana

Många höjde på ögonbrynen då Firesidesångaren och -gitarristen Kristofer Åström solodebuterade. Musiken var långt från punk. Men nära americana. Nu är han aktuell med nästa album.

  • Publicerad 15:15, 30 dec 2020

1998 överraskade Kristofer Åström Musiksverige med sitt soloalbum "Go, went, gone". Borta var larmet från Firesides hardcorerotade punk. Istället trädde en singer/songwriter fram.

– Den kom i en bra tid då det plötsligt var aktuellt med singer/songwriters. Det har ju inte alltid varit så häftigt att vara det och det har gått i vågor.

22 år senare är det dags för hans tolfte album och 46 år gammal känner han sig fortfarande som 24 när han gör sin solomusik.

– Ja, någonstans är jag lika okunnig om hur jag ska skriva låtar. Den stora skillnaden är väl att jag har andra influenser och ramar. Men jag är samma novis.

Han flyttade från Luleå, hamnade i Göteborg 2007 och bor i Majorna med sin familj. Punkjäveln i honom finns fortfarande kvar. Men det har tagit tid att både skriva musiken till och göra "Hard times". Närmare bestämt fem år innan plattan kom för några veckor sedan.

– Det gällde att hitta intressanta saker om mig själv. Jag är ju inte wild and crazy längre. Men jag sa upp mig från jobbet för att få tid att skriva låtar samtidigt som jag tog körkort. Det var nödvändigt att vara ledig för att kunna vara tillbaka till 100 procent för musiken.

Han har planerat för spelningar, för jobb och familjen 2020. Men av tre schemalagda saker föll det där med spelningar bort.

– Jag tappade sugen lite grand. Det är med musiken och stå på scen som jag trivs. Jag gjorde lite trädgårdsspelningar i somras och det var som om folk var svältfödda på att höra musik. Det blev extremt uppskattat.

Kristofer Åström

Är: 46. Sångare, gitarrist och låtskrivare. Spelar med Fireside, ett av Sveriges främsta och mest meriterade hardcore/indieband som han parar med sin solokarriär.

Bor: I Majorna. Kommer från Luleå.

Aktuell: Med sitt tolfte soloalbum, "Hard time", inspelat i Silence records studio i Koppom.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00