Lågmäld röst. Kristofer Åström är aktuell med sitt senaste album. Foto: Kai Martin

Punkjäveln som hittade sin americana

Många höjde på ögonbrynen då Firesidesångaren och -gitarristen Kristofer Åström solodebuterade. Musiken var långt från punk. Men nära americana. Nu är han aktuell med nästa album.

  • Publicerad 15:15, 30 dec 2020

1998 överraskade Kristofer Åström Musiksverige med sitt soloalbum "Go, went, gone". Borta var larmet från Firesides hardcorerotade punk. Istället trädde en singer/songwriter fram.

– Den kom i en bra tid då det plötsligt var aktuellt med singer/songwriters. Det har ju inte alltid varit så häftigt att vara det och det har gått i vågor.

22 år senare är det dags för hans tolfte album och 46 år gammal känner han sig fortfarande som 24 när han gör sin solomusik.

– Ja, någonstans är jag lika okunnig om hur jag ska skriva låtar. Den stora skillnaden är väl att jag har andra influenser och ramar. Men jag är samma novis.

Han flyttade från Luleå, hamnade i Göteborg 2007 och bor i Majorna med sin familj. Punkjäveln i honom finns fortfarande kvar. Men det har tagit tid att både skriva musiken till och göra "Hard times". Närmare bestämt fem år innan plattan kom för några veckor sedan.

– Det gällde att hitta intressanta saker om mig själv. Jag är ju inte wild and crazy längre. Men jag sa upp mig från jobbet för att få tid att skriva låtar samtidigt som jag tog körkort. Det var nödvändigt att vara ledig för att kunna vara tillbaka till 100 procent för musiken.

Han har planerat för spelningar, för jobb och familjen 2020. Men av tre schemalagda saker föll det där med spelningar bort.

– Jag tappade sugen lite grand. Det är med musiken och stå på scen som jag trivs. Jag gjorde lite trädgårdsspelningar i somras och det var som om folk var svältfödda på att höra musik. Det blev extremt uppskattat.

Kristofer Åström

Är: 46. Sångare, gitarrist och låtskrivare. Spelar med Fireside, ett av Sveriges främsta och mest meriterade hardcore/indieband som han parar med sin solokarriär.

Bor: I Majorna. Kommer från Luleå.

Aktuell: Med sitt tolfte soloalbum, "Hard time", inspelat i Silence records studio i Koppom.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57