Punkrockarens nya roll: krögarkung i Majorna

Idén var klockren. Starta ett vegankafé, skruva ned på tempot, slippa sena kvällar och få lite lugn och ro. Nu firar Crippas Café fem år och Crippa Odin har mer att göra än någonsin.

  • Publicerad 11:28, 19 feb 2020

Det kom väl 200 personer som fanns utanför. Då var jag faktiskt rädd.

Han jobbade som uppskattad fritidsledare samtidigt som han odlade rockdrömmarna som punkbasist i grupperna Attentat och Troublemakers. För säkerhetsskull hade han 2014 också dragit igång sitt eget projekt Punkrock Allstar Gbg i den studio som han driver. Som om det inte räckte fanns (och finns) en familj att ta hand om.

Så när tanken växte om att starta ett kafé som han i lugn och ro skulle driva med sina äldsta döttrar... ja, då var det bara att göra den till verklighet.

– Det var ingen bra idé. Sätt rubriken "Det var inte meningen", säger Crippa Odin när Göteborg Direkt träffar honom på Crippas Café, fem år i vår.

"Jag fick panik"

För när det närliggande IT-gymnasiet ändrade sitt avtal om luncher på Crippas Café för sina elever blev läget snabbt akut. Från lugn till mycket slit.

– Jag fick panik. Jag hade precis öppnat när beskedet kom. Hur skulle folk hitta hit, till Kusttorget, platsen som gud glömde...? undrar han.

Snabbt skissade han upp en plan. För att ge upp... nej, det fanns inte på kartan.

Han sökte alkoholtillstånd för sitt kafé, fick det och kunde därmed samtidigt säga nej till lediga kvällar. Sakta blev det lilla kaféet med plats för 25 personer stället att hänga på – oavsett ålder eller kategori.

– Min inspiration var Klara Kök & Bar. Det var en bra skola och ett ställe med blandad publik, säger Crippa Odin, som syftar på restaurangen vid hörnet Vallgatan/Magasinsgatan som var favoritstället för många på 90-talet.

– Där fanns stammisar högt och lågt. Det har jag också lyckats med. Här samlas punkare med pensionärer, veganer, skolungdomar med konstnärer.

200 personer utanför

2017 fick han möjlighet att ta över lokalen bredvid. Med det blev inte bara Crippas Café större, nu kunde han också bygga en liten scen för framträdande i mindre skala.

Band hade redan tidigt fått chansen att framföra sin musik akustiskt. Som Asta Kask, som tidigt 2016 skapade en publikrusning som inte riktigt var meningen.

– Jag hade lyckats göra spelningen offentlig och det kom väl 200 personer som fanns utanför. Då var jag faktiskt rädd, men det gick bra.

Så har spelningar följts av fler både inom- och utomhus, utställningar och ståuppkvällar.

Jo, punkbasisten fick att göra och mer därtill.

Självklar feminist

När lokala Majornas Bryggeri frågade om han inte ville ha ett eget öl till sitt kafé var Crippa Odin inte sen att tacka ja. Bryggt och klart blev Crippas Ale en succé.

Så till den milda grad att han blev erbjuden att bli delägare i bryggeriet när det skulle expandera. Nu är han en av fem delägare och har tillsammans med dem startat Majornas Bryggeripub, som öppnade sent i november.

Crippa Odin är vegan sedan 1979, därför var det en självklarhet att starta sitt kafé med just den inriktningen. Lika självklart är han feminist där regnbågsflaggorna kantar etablissemangets dörr.

– Jag har ju alltid gillat tjejer, säger han med ett skratt.

– Jag har fyra döttrar, tre barnbarn som också är tjejer. Lägg till tre mammor till mina barn, deras mammor och samt min syster. Det har fallit sig naturligt för mig och samtidigt var det ju en del av punken.

Cristian Crippa Odin

Är: Musiker, låtskrivare, producent och krögare. Snart 56 år (18 februari). Jobbade fram till 2015 som fritidsledare. Har en studio i Högsbo.

Familj: Sambo, fyra döttrar (mellan 11 och 30) och tre barnbarn.

Bor: I Majorna, där han också driver krogarna Crippas café och Majornas Bryggeripub. Är delägare i Majornas Bryggeri.

Spelar: Bas i Troublemakers. Var medlem i Attentat 1979–2019, där sista spelningen blev i Malmö för ett år sedan.

Crippa Odins Göteborgsfavoriter

Älvsborgsplan – Stigbergstorget

Spårvagn – Färja

Slottsskogen – Delsjön

Way out West – Kulturkalaset

Röda sten – Saltholmen

Linnégatan – Avenyn

Götaälvbron – Älvsborgsbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Cigarren – Eli's Corner

Botaniska trädgården – Trädgårdsföreningen

Vi är GBG

    Vi är GBG