Pustervik. Tufft läge för Pustervik. Foto: Tripadvisor

Pustervik hotat: "Det som kan rädda oss är stöd"

I följden av coronaviruset har den göteborgska nöjessfären drabbats av en akut kris. Från etablissemang till personal och artister.

  • Publicerad 19:31, 27 mar 2020

Nu letar vi efter en form att lösa det för Pustervik.

Folkteatern stänger för säsongen. Stadsteatern fattar vidare beslut 27 mars. Göteborgsoperan och Konserthuset har stängt i avvaktan på vidare besked. För de mindre nöjesetablissemangen är det värre. Lokaler som behöver sina intäkter i form av publik. Men som i följd av coronakrisen inte har några evenemang och följaktligen heller ingen publik.

Jazzklubben Nefertiti bestämde i veckan att stänga. I ett pressutskick skriver VD:n Tomas Olsson "Under rådande omständigheter med samähllskrisen orsakad av det nya coronaviruset har vi tyvärr behövt ta det ledsamma beslutet att stänga verksamheten på Nefertiti Jazz Club tills vidare.".

Kan köpa presentkort

Klubben erbjuder förköp i form av presentkort till höstens program, som ett sätt att rädda intäkterna.

Pustervik är inne på samma spår, där klubbens VD även han gått ut i ett öppet brev och uppmanat till stöd och fått en positiv respons från sin publik.

– Men med presentkort blir det också en bokföringsfråga, menar Johan "Redtop" Larsson.

Pengarna som kommer in nu ska bokföras som tillgångar, inte som något stöd. Vilket är en helt annan sak.

– Vår VD Daniel Levin jobbar just nu stenhårt med att hitta en lösning. Bland annat om det ska startas en stödförening där man kan köpa in sig på rättigheter. Ett slags lån utan återbetalningskrav, men där vi förhoppningsvis har möjligheten att betala tillbaka, säger Johan "Redtop" Larsson.

Erfarenhet på krisande Gais

Han är även djupt engagerad i Gais, fotbollsklubben, och vet hur man jobbar med föreningar i ekonomisk kris och vända på varenda krona samtidigt som man uppmanar sin medlemmar till stöd.

– Ja, det är det positiva, att jag har den erfarenheten. Nu letar vi efter en form att lösa det för Pustervik, säger han, som också hoppas på en insats från fastighetsägaren.

– Ja, om det går att skjuta upp exempelvis tre månadshyror. Samtidigt är det ju så att det lurar gäddor i vassen med starkt kapital, som gärna vill ta över lokalerna då det går dåligt för oss.

Påverkar i många led

Johan "Redtop" Larsson pekar också på det faktum att då det går dåligt för etablissemanget påverkar det i många led.

– Hos oss jobbar ju många kulturprofiler. Sådan som spelar i band kanske står i garderoben eller i baren. Ljudtekniker, dj:s, bokar, de i köket med flera förlorar sina jobb. Det är inte att vara känslomässig. Det är bara fakta, säger han.

– Det som nu kan rädda oss är ett stöd, det är vi transparenta med. Det gör ont om vi skulle tvingas lägga ned Pustervik.

I veckan kom besked om att Valand beslutat sig för att ansöka om rekonstruktion på grund av rådande situation. Avenynfamilj har drastiskt sagt upp sin personalstyrka på samtliga restauranger. Fler lär följa.

Prekärt läge. Johan "Redtop" Larsson har ett tufft läge för sitt Pustervik under coronakrisen. Foto: Kai Martin

Vi är GBG

    Vi är GBG