Ramns postpunk larmar från 80-talet

Ramn skapar larmig, brusig postpunk som hämtad ur en svartvit tid. Nu är Majornabandet aktuella med sin debut-ep.

  • Publicerad 17:00, 20 sep 2021

Majornabandet Ramn har hittat sin näring i 80-talets larmande postpunk med band som Cure och The Jesus and Mary Chain. Men 2021 har den kreativa duon Jakob Wenzer och Mattias Lindgren Sandgren skapat sitt eget sound och signatur.

– Vi pratade om att det vore kul att göra något med trummaskin och gitarr med något distat brus, sägerJakob Wenzer.

Jo, det var ett av alla snack på en fest någonstans. Men där här gången utmynnade de bådas ambitioner i något verkligt. Det har sin tur gett ep:n "Stort svart", fem spår av brusiga, larmiga melodier till friskt monotona rytmer.

– Vi lekte med mutlieffekter och fick fram det sound jag aldrig hört förut, säger Jakob Wentzer.

Att det blev en trummaskin handlade strikt om ekonomi, något som i sin tur blev Ramns smala lycka.

– Ja, det var ekonomiska skäl som gjorde att vi tvingades att göra av med grejer och istället köpte en trummaskin, förklarar Mattias Lindgren Sandgren.

– Så det vi gör bygger på en enkel takt.

Allt är skapat i duons replokal, Studio Chanslös, i Gårda, lokalen där allt från fester hållits till övernattningar. Förutom musiken då.

– Nu har vi ett 80-tal skisser.

Vad gör att det går från en skiss till en färdig låt?

– Det har känts då vi har gjort dem. Åtminstone de med sång, menar Mattias Lindgren Sandgren.

– Men det är inte mycket sjunga verser och refränger. Mer som besvärjelser, fortsätter Jakob Wenzer.

– Det är ingenting som ska berättas, men mer aktivera något.

Ramn

Är: Mattias Lindgren Sandgren, gitarr, och Jabob Wentzer, bas, som samlar mer än 50 års erfarenhet från diverse obskyra indie- och punkband, som Coarpnc, Think-Box, Breadcrumb Trail, ETA, Drömjournalen med flera.

Bor: I Majorna.

Aktuella: Med ep:n "Stort svart", som kom för några veckor sedan. En platta skapad under pandemiåret, egenproducerad i Studio Chanslös.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39